fbpx

Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa

În perioada 4-19 noiembrie 2023, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj – Napoca, cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și a altor parteneri organizează, pentru a treia oară, Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa.

Titlul festivalului din acest an este HTC230/STUDIO15/UTEFest20, cu acest prilej sărbătorindu-se 230 de ani de teatru în limba maghiară la Cluj – Napoca și 15 ani de la deschiderea sălii Studio a Teatrului Maghiar de Stat.

Uniunea Teatrelor din Europa (UTE – L’Union des Théatres de l’Europe) a fost fondată, în anul 1990, de către Giorgio Strehler, legendarul regizor al Piccolo Teatro din Milano, și Jack Lang, politician francez, ministru al Culturii și apoi ministru al Educației. În anul 2008, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj – Napoca a devenit membru al Uniunii, iar Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat, a fost ales, la adunarea generală de la Budapesta din mai 2018, președinte al UTE, și continuă să îndeplinească această funcție până în prezent.

Uniunea Teatrelor din Europa a finanțat mai multe proiecte internaționale, care au facilitat întâlnirile între culturi și au oferit oportunități de dialog intercultural. Printre acestea se numără proiectul Digital Natives, care a implicat producția ’’Concord Floral ’’(r. Ferenc Sinkó) și coproducția ’’Prometeu’22’’ (r. Gábor Tompa) jucată în limbile maghiară, română, slovenă și engleză din cadrul proiectului ’’Catastrofă’’

Reclame

În cadrul festivalului, care se desfășoară pe o perioadă de 16 zile, sunt invitate 11 teatre membre  din 11 țări, spectacolele urmând a fi puse în scenă de regizori precum Alexandra Kazazou, Eleana Georgouli, Michal Dočekal, Botond Nagy, Máté Szabó, Gábor Tompa, László Bocsárdi, Nina Šorak, Attila Vidnyánszky jr., Ewa Kaim, Erika Z. Galli, Martina Ruggeri, István Szabó K., Margarita Mladenova, Nuno Cardoso, Frank Hoffmann și András Urbán.

Producțiile vor fi însoțite de discuții, întâlniri cu publicul şi lansări de carte. Toate spectacolele sunt supratitrate în limbile română, maghiară și engleză.

Programul festivalului HTC230/STUDIO15/UTEFest20 este disponibil pe site-ul teatrului maghiar, huntheater.ro și aici: https://dri.gov.ro/…/uploads/2023/11/program-HTC230.pdf

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame