fbpx

Cea de-a XI-a ediţie a Târgului Frumos. Ceramic. Folositor.

Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor care dezvoltă un concept inovator paramuzeal (târg, conferinţă, ateliere de olărit și de gătit) sub semnul ceramicii de Kuty. La acestă ediție meșterii olari vor lucra la roată și vor decora, în faţa juriului, un vas de Kuty din colecţia Muzeului ASTRA.

În perioada 28-30 iulie 2023, muzeul ASTRA organizează cea de-a XI-a ediţie a Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Evenimentul va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, având tema Ceramica de Kuty. Pe parcursul a trei zile, 45 de olari din România, Ungaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă, în vasele de lut create de ei, reţete tradiţionale.

Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor care dezvoltă un concept inovator paramuzeal (târg, conferinţă, ateliere de olărit și de gătit) sub semnul ceramicii de Kuty. 

Muzeul ASTRA îi provoacă pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piaţă şi îi îndrumă să se documenteze în colecţii pentru a realiza o ceramică după modelul unor centre inactive astăzi. Obiectivul general propus este acela de a crește gradul de apreciere și (re)utilizare a vaselor ceramice tradiționale. 

Reclame

La acestă ediție meșterii olari vor lucra la roată și vor decora, în faţa juriului, un vas de Kuty din colecţia Muzeului ASTRA. De asemenea trebuie să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu, decorative sau utilitare) realizate în atelierul lor şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţetele zonei din care provin. 

Pe toată toată durata târgului latura expoziţională şi cea comercială vor fi completate cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit, ateliere experimentale de modelare și presare a lutului și decorare a ceramicii. 

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea piesele din centrele de ceramică din zona Ivano-Frankivsk (azi Ucraina) au avut o largă răspândire în spațiul maramureșean și bucovinean – ceramica din Valea Izei, Baia Sprie, Botoșani, Rădăuți. Specific ceramicii de Kuty sunt farfuriile, străchinile și cupele realizate în tehnica sgrafito, fin executate, cu motive antropomorfe și zoomorfe (scene de gen), dar și vasele pe fond alb-verzui, cu desene stilizate, incizate și colorate cu galben, verde și maro. Acest tip de ceramică are influențe bizantine din secolul al XIII-lea, fiind caracteristică dinastiei Paleologilor. 

Reclame

Demonstraţiile culinare se vor desfăşura la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber în perioada 28-30 iulie 2023, începând cu ora 10.00. Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă reţete româneşti, maghiare şi moldovenești precum: Tocană de fasole cu carne și ciuperci, Tăiței cu brânză, caș și bacon a la Norbert!, Tocăniță de fasole verde, Tocăniță cu carne de porc și cu cartofi, Tochitură moldovenească, Tocăniță cu urechi de porc, Gulaș secuiesc cu afumatură și ciuperci, Ciolan cu varză etc.

Sâmbătă 29 iulie 2023, începând cu ora 14.00, publicul poate să deguste, până la epuizarea porțiilor: Gulaș, iar duminică, 30 iulie 2023, Tocana olarului.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame