fbpx

Centrul Cultural Maghiar București – evocare a scriitorului MÓRA Ferenc

Pe data de 8 februarie, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la trecerea în neființă a scriitorului MÓRA Ferenc, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București împreună cu Liceul Ady Endre din București organizează o serie de proiecții de filme prin care îl evocăm pe unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori ai literaturii maghiare.

MÓRA Ferenc (n. 19 iulie 1879, Kiskunfélegyháza, d. 8 februarie 1934, Szeged) a fost un scriitor, romancier, nuvelist, jurnalist, muzeolog maghiar, autor al unor romane și povestiri apreciate până în zilele noastre.

Începând cu ora 11, la Centrul Cultural se va proiecta, pentru elevii din clasele primare, filmul maghiar intitulat Kincskereső kisködmön (Cojocelul căutător de comori), realizat în 1972 și lansat în 1973, după romanul cu același titlu de Móra Ferenc, în regia lui SZEMES Mihály.

De ce este special acest film? Kincskereső kisködmön (Cojocelul căutător de comori) este o adaptare relativ fidelă a romanului frumos, dar trist al lui MÓRA Ferenc. Dintre poveștile cu o continuitate parțială între el, filmul le evidențiază – cu un bun simț al proporțiilor – pe cele mai importante, reușind însă să transpună pe ecran doar parțial realismul feeric al lui Móra Ferenc.

Reclame

De la ora 16.00 în Institutul Liszt elevii din liceu vor viziona filmul Hannibal tanár úr (Domnul profesor Hannibal), prezentat de SZABÓ Csongor, istoric și profesor de istorie. Filmul regizat de FÁBRI Zoltán în 1956 este o tragicomedie maghiară bazată pe romanul satiric al lui Móra Ferenc intitulat Hannibál föltámasztása (Învierea lui Hannibal). 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame