fbpx

Comisia Europeană a decernat Marca patrimoniului european sitului românesc Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi

Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi reprezintă unul dintre cele 12 situri europene cărora li s-a acordat Marca patrimoniului european. Clădirea este astăzi sediu al Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia”

Luni, 13 iunie 2022, la Bruxelles, Comisia Europeană a decernat Marca patrimoniului european sitului românesc Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi – astăzi sediu al Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia” – în cadrul unei ceremonii dedicate siturilor europene care au obţinut Marca în sesiunile de selecţie din anii 2019 şi 2021.

Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi reprezintă aşadar unul dintre cele 12 situri europene cărora li s-a acordat Marca în urma celei mai recente sesiuni de selecţie, marcând oficial recunoaşterea valorii simbolice europene şi a rolului semnificativ jucat de acest sit în istoria şi cultura Europei.

Devenind al doilea sit din România care primeşte această onorantă distincţie, Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi se alătură Memorialului Sighet – primul sit din România deţinător al Mărcii patrimoniului european, fiind selectat în anul 2017 – şi reţelei celor 60 de situri desemnate până în prezent de Comisia Europeană pentru contribuţia la construirea Europei actuale (lista completă poate fi accesată aici: https://culture.ec.europa.eu/ro/cultural-heritage/initiatives-and-success-stories/situri-cu-marca-patrimoniului-european

Reclame

 La ceremonie, plăcile Mărcii patrimoniului european au fost înmânate reprezentanţilor celor 12 situri câştigătoare în anul 2021 de către comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret doamna Mariya Gabriel şi de către directorul unităţii Europa Creativă din cadrul Directoratului General pentru Educaţie, Tineret, Sport şi Cultură (DG EAC) al Comisiei Europene doamna Barbara Gessler.

Cu acelaşi prilej au fost în mod special prezentate şi siturile europene care au câştigat Marca în urma selecţiei din anul 2019 şi pentru care însă nu a fost posibilă organizarea unei ceremonii oficiale de decernare din cauza restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame