fbpx

Concert organizat de Federația Comunității Bulgare din România

Pe 16 noiembrie 2023, Federația Comunității Bulgare din România organizează o proiecție a concertului audiovizual „Reflector”. Acesta este primul proiect de acest gen pentru muzicianul, pianistul și compozitorul bulgar de jazz Dimitar Bodurov, care locuiește în Amsterdam, Țările de Jos.

Dimitar Bodurov și-a conturat semnătura muzicală autentică, combinând experiența sa solidă în improvizația jazz și compoziția clasică, cu dragostea sa pentru folclorul bulgar și muzica electronică.

Ideea pentru acest proiect s-a născut în vara anului 2020. „Reflector” reprezintă o perspectivă alternativă asupra situației pandemice, prezentată prin intermediul muzicii neoclasice, jazz și electronice. Pandemia de coronavirus a afectat profund viețile noastre, cauzând confuzie și disperare, divizându-ne ca niciodată înainte. Fiecare dintre noi a trecut prin gânduri și emoții diverse, uneori extrem de intense, legate de incertitudine, pierderea locului de muncă și perspective, sau chiar pierderea unei persoane dragi. 

Aceste reflecții devin tema centrală a concertului audiovizual „Reflector”, în care Dimitar Bodurov colectează povești video personale de la diferiți oameni, filmate în stil selfie și le transformă în libretul operei sale muzicale. „Reflector” unește video și muzică, ridicând întrebări despre adevăr, unitate și empatie în societatea noastră.

Reclame

Premiera a avut loc în august 2021 la Varna, în cadrul festivalului „Radar” și al Festivalului Internațional „Varna Summer”. Filmarea reprezintă înregistrarea concertului live „Reflector”, din decembrie 2022 la Opera de Stat din Plovdiv. Alături de o orchestră de cameră de la Opera de Stat din Plovdiv și cu participarea specială a sopranei Ilina Mihaylova, frații Dimitar și Neyko Bodurov interpretează muzica live în sincron cu difuzarea videoclipurilor primite de la participanții proiectului.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, Fondului Național pentru Cultură, Fondului „Cultură” al Municipiului Varna și în parteneriat cu Festivalul “RADAR Festival Beyond Music” și Festivalul Internațional de Muzică „Varna Summer”.

Concertul în limba bulgară are o durată de 60 de minute și este subtitrat în limba engleză. 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame