fbpx

Concurs pentru tineri traducători de limbă cehă – Premiul Susanna Roth

Centrele Cehe (CC) și Centrul Literar Ceh, departament al Bibliotecii Moraviei (CLC), anunță cea de-a 10-a ediție a concursului internațional de traduceri Premiul Susanna Roth, destinat traducătorilor străini de limbă cehă aflați la începutul carierei, cu vârsta de până în 40 de ani.

Participanții vor traduce un text complet al unui autor ceh contemporan de până la 12 pagini standard dintr-o carte publicată în 2023 în Republica Cehă, selectată de un juriu de experți cehi desemnat de Centrul Literar Ceh și de Centrele Cehe.

În afară de România, la concurs participă alte 20 țări din întreaga lume. Textul selectat pentru traducere face parte din romanul Rozložíš paměť (Decomposing Memories) al lui Marek Torčík.

Condiții de participare: participanții vor trimite traducerea textului din cartea lui Marek Torčík Rozložíš paměť (nakl. Paseka, 2023) în format electronic, prin e-mail, la adresa ujfalusi@czechcentres.cz, până la 31 martie 2024. În afară de traducere, participanții vor trimite, în format electronic CV-ul profesional sub forma unui medalion de cel mult 1000 de caractere (cu spații), în limba cehă, o fotografie actuală, specificând autorul fotografiei și o declarație pe propria răspundere prin care declară că traducerea trimisă pentru concurs le aparține.

Reclame

Concursul este deschis traducătorilor străini la început de drum. Va fi premiat un singur participant pentru fiecare țară din cadrul Centrului sau Ambasadei Cehiei care s-a înscris la ediția curentă a concursului. Evaluarea concursului în fiecare țară sau zonă lingvistică anunțată este responsabilitatea Centrelor sau Ambasadelor cehe locale, prin intermediul juriilor de experți.

Ediția curentă a concursului va fi anunțată prin intermediul Centrelor Cehe și ambasadelor locale din următoarele țări: Bulgaria, Egipt, Croația, Italia, Japonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România, Macedonia de Nord, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina, Marea Britanie, Vietnam, Germania, Austria, Elveția, Belgia și Franța.

Premiul concursului constă într-o vizită de câteva zile în Republica Cehă, combinată cu participarea activă la un seminar profesional cu programe conexe.

Reclame

Termenul limită pentru trimiterea traducerilor: 31 martie 2024

Publicarea rezultatelor: până la 15 mai 2024

Vizita în Republica Cehă: iulie 2024 

Persoana de contact pentru România: Robin Ujfalusi – ujfalusi@czechcentres.cz.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame