fbpx

Creație artistică//Diversitate culturală – minorități etnice în film, teatru, dezbateri, performance

Goethe Institut România și Institutul Francez din România sunt parteneri în proiectul finanțat de programul Horizon Europe intitulat NARDIV – United in Narrative Diversity? Cultural (Ex-)Change and Mutual Perceptions in Eastern and Western Europe at the Threshold of the Digital Age. Pe parcursul a trei ani (2023-2026), proiectul va analiza, din perspectiva schimburilor interculturale, modul în care Europa de Est și de cea Vest se percep reciproc.

În acest context, proiectul 𝗰𝗿𝗲𝗮𝘁̦𝗶𝗲 𝗮𝗿𝘁𝗶𝘀𝘁𝗶𝗰𝗮̆ // 𝗱𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹𝗮̆ își propune să fie un caleidoscop în care se reflectă perspective diferite ale câtorva minorități culturale din România, plecând de la creații cinematografice și performative. Fiecare eveniment este însoțit de discuții cu artiști, jurnaliști și specialiști – ocazii pentru a asculta, a înțelege, a empatiza, a căuta soluții pentru a ne dezvolta împreună, oricât de diferite ar fi narațiunile cu care ne identificăm.

Cele patru evenimente din cadrul programului se vor desfășura între 25 ianuarie și 1 februarie, după cum urmează:

  • 25 ianuarie/ 19:00 / Cinema Elvire Popesco / Ieşirea trenurilor din gară

Proiecție de film urmată de Q&A cu realizatorii Radu Jude și Adrian Cioflâncă.

Reclame

Ieșirea trenurilor din gară este un film de montaj compus în întregime din fotografii de arhivă și documente referitoare la pogromul de la Iași din iunie 1941, unul dintre cele mai violente episoade din istoria evreilor din România. În urma ordinului dat de generalul Ion Antonescu, au murit mai mult de 13.000 de oameni.

Prima parte a filmului e alcătuită din fotografii ale victimelor, însoțite pe coloana sonoră de declarații și mărturii despre soarta acestora. Partea a doua, mai scurtă, reprezintă un montaj din fotografiile propriu-zise ale pogromului, unele din ele inedite.

Proiecția va fi urmată de o discuție cu realizatorii Radu Jude și Adrian Cioflâncă.

Reclame
  • 26 ianuarie / 19:00 / Teatrul Dramaturgilor Români / Virală pe TikTok, text și regie Mihaela Drăgan

Spectacol cu cu Nicoleta Ghiță și Bianca Mihaim co-produs de Giuvlipen, subtitrat în limba engleză

  • 26 ianuarie / 20:30 / Teatrul Dramaturgilor Români / Masă rotundă despre perspective rome în artele performative

Cu Mihaela Drăgan (artistă multidisciplinară), Zita Moldovan (actriță și fashion designer), Răzvan Rotaru (actor și coregraf).

În mijlocul dansului virtual al emoticoanelor și al provocărilor în trend, Virală pe TikTok urmărește călătoria remarcabilă a două adolescente legate de prietenie și curaj, care încearcă să devină faimoase pe cea mai populară aplicație de social media, TikTok. Într-o societate plină de standarde duble, tinerele se confruntă cu idealurile sexiste de frumusețe, mișcarea periculoasă a pick up artiștilor, presiunea virginității și a căsătoriei, dar și influența religiei în suprimarea drepturilor femeilor.

Giuvlipen înseamnă feminism în limba romani și este prima companie de teatru independent feminist rom din România. Înființată în 2014 de actrițele Mihaela Drăgan și Zita Moldovan, compania produce spectacole în care își propune să revendice arta, istoria și identitatea culturală romă, prin povești spuse de artiști și artiste rome.

Reprezentația spectacolului va fi urmată de o discuție despre creația artistică romă, în cadrul căreia realizatorii spectacolului vor aborda subiecte ca marginalizarea istorică a romilor, despre reziliență și despre provocările pe care artiștii romi le întâmpină în lumea artei.

  • 31 ianuarie / 20:30 / Cinema Elvire Popesco / Gipsy Queen

Proiecție de film urmată de Q&A cu protagonista Alina Șerban și jurnalista Ana Maria Ciobanu

Nu este deloc ușor pentru o mamă singură să își găsească echilibru în societate. Mai ales dacă are origini rome și este în mod constant victima rasismului și a discriminării. Cu toate acestea, uneori, viața oferă ocazii pentru a realiza visul (aproape) imposibil al unui viitor mai bun. Aceasta este, povestea lui Ali, personajul principal interpretat de Alina Șerban în lungmetrajului Gipsy Queen, realizat de Hüseyin Tabak în 2019.

Pentru rolul din filmul Gipsy Queen, Alina Șerban a fost desemnată de patru ori Cea mai bună actriță, printre care Cea mai bună actriță a Germaniei în 2020 de către Uniunea Actorilor din Germania. Pentru același rol, Alina Șerban a fost nominalizată la Premiile Academiei  Germane de Film.

Proiecția va fi urmată de o discuție cu Alina Șerban, moderată de jurnalista Ana Maria Ciobanu, autoare a podcastului Obiceiul Pământului.

  • 1 februarie / 19:00 / Pavilion Goethe / Marfă umană sau Calea dureroasă către libertate

Live performance și dezbatere, plecând de la spectacolul „Oameni. De vânzare” (o producție a Teatrului German de Stat Timișoara)

Cu Ioana Iacob (actriță), Carmen Lidia Vidu (autoare și regizoare) și Germina Nagâț (membră a Colegiului CNSAS). Moderatori: Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut București, și Roxana Lăpădat

În aprilie 2022, Teatrul German de Stat Timișoara a prezentat în premieră producția sa de succes „Oameni. De vânzare”, un spectacol-eveniment de Carmen Lidia Vidu despre comerțul cu etnicii germani din România comunistă, aflată sub regimul lui Nicolae Ceaușescu.

Marfă umană sau Calea dureroasă către libertate este un showcase despre acest subiect marcant pentru istoria minorității germane: un live performance cu actrița Ioana Iacob, cu fragmente din spectacolul „Oameni. De vânzare” (o producție a Teatrului German de Stat Timișoara), precum și o dezbatere cu Carmen Lidia Vidu, autoarea și regizoarea spectacolului, și Germina Nagâț, membră în Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). În cadrul discuției vor fi inserate și fragmente video din spectacol, cu interviuri realizate de Carmen Lidia Vidu cu personaje-cheie pentru desfășurarea acestei acțiuni de peste două decenii, precum avocatul Heinz Günther Hüsch, negociatorul din partea RFG, care a murit în octombrie 2023.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame