fbpx

Creatori străini la Festivalul Național de Teatru 2023

Ediția 2023 a Festivalului Național de Teatru (FNT), desfășurată la București în perioada 20-30 octombrie, oferă publicului, pe lângă suita de spectacole create în România, și trei importante producții din străinătate.

Chiar în deschiderea Festivalului cu numărul 33, începând cu ora 19:00, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național, se va juca „Catarina And The Beauty Of Killing Fascists”/„Catarina și frumusețea de a ucide fasciști”, textul și regia aparținând lui Tiago Rodrigues, apreciat dramaturg, producător, regizor și actor portughez, directorul Festivalului de Teatru de la Avignon (Franța). O a doua reprezentație va avea loc pe data de 21 octombrie, în aceeași sală a TNB, de la ora 18:00. „Catarina și frumusețea de a ucide fasciști” se va juca în limba portugheză, cu traducere în limbile română și engleză. Nu este recomandat persoanelor sub 16 ani. Pentru că spectacolul „conține sunete puternice”, nu este recomandat nici persoanelor cu sensibilitate auditivă.

Tot în prima zi de FNT va fi prezentat, de la ora 22:00, la Teatrul Odeon, Sala Studio, spectacolul invitat din străinătate „Oh My Sweet Land” / „O dulcele meu pământ”, concept și interpretare – Corinne Jaber. Este o producție Young Vic Theatre (Anglia), Théâtre de Vidy (Elveția), jucată în limba engleză și tradusă pentru publicul din festival în limba română. În data de 21 octombrie, pe aceeași scenă, începând cu ora 19:30, va avea loc încă o reprezentație cu „O dulcele meu pământ”. Corinne Jaber, actriță, scenaristă și regizoare este de origine siriană-germană. S-a născut la München. A crescut în Germania, dar a trăit și în Canada. A jucat în numeroase producții teatrale internaționale, atât în limba engleză, cât și în limba franceză, printre care „Mahabharata” lui Peter Brook, „A Dybbuk for 2” de și cu Bruce Myers, „Beast on the Moon” de Irina Brook (pentru care a obținut, în Franța, Premiul „Molière” pentru cea mai bună actriță).

Cel de-al treilea spectacol invitat în Festival este o producție britanică (The Royal Lyceum Theatre, Edinburgh): „Truth’s a Dog Must to Kennel”/„La coteț, adevăr câinos”, programat la TNB, Sala Atelier, în data de 26 octombrie, ora 21:30 și în data de 27 octombrie, ora 17:00. Se va juca în engleză, cu traducere în română. Textul spectacolului și interpretarea aparțin lui Tim Crouch – dramaturg, performer și regizor de teatru experimental din Marea Britanie, care, potrivit Mihaelei Michailov, a prezentat acest spectacol și la Avignon, ediția din acest an. „Tim Crouch ne propune o revizitare a textului clasic „Regele Lear” dintr-o perspectivă profund contemporană. Când bufonul îl părăsește pe rege, lumea se schimbă cu o rapiditate uluitoare. Trecutul se topește într-un viitor în care o cască VR dă un nou conținut realității”, spune curatorul FNT.

Reclame

După prima reprezentație a fiecăruia dintre cele trei spectacole invitate din străinătate vor avea loc, în foaier, întâlniri între actori și publicul spectator.

Important de știut că în FNT 33 sunt și alte evenimente cu participarea creatorilor străini. Amintim că un masterclass, intitulat „Teatru devised & Storytelling”, va fi susținut de Corinne Jaber la 21 octombrie, de la ora 11:00, la UNITER (Terasa Savart). Este despre procesul de creație la spectacolul din FNT33 „O dulcele meu pământ”, despre munca de cercetare a actriței, despre cum a lucrat cu refugiații sau despre istoria orală.

De asemenea, este programat un atelier de fotografie, susținut de fotograful de teatru Christine de Grancy, în data de 23 octombrie, ora 11:00, la UNITER (Terasa Savart). Această întâlnire-atelier (producător Forumul Cultural Austriac) este dedicată fotografilor profesioniști specializați în fotografia de teatru, precum și studenților care se formează în acest domeniu. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Reclame

Iubitorii artei fotografice vor avea parte în FNT33 și de o expoziție de fotografie de teatru, cu titlul „Zeii de împrumut ai Vienei, martori împietriți” a aceleiași Christine de Grancy (vernisajul – 22 octombrie, ora 16:00, ARCUB, Sala Gabroveni). Expoziția va fi deschisă până la 5 noiembrie. Intrarea este liberă. Fotografiile care au consacrat-o pe Christine de Grancy au fost realizate în multe țări ale lumii. Artista s-a format la Graz, ca ceramistă și graficiană. Din 1963, trăiește și lucrează la Viena.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame