fbpx

Dans contemporan european la festivalul Iridescent

Centrul Național al Dansului București aduce în cadrul festivalului Iridescent 3 spectacole selectate în ediția Twenty23 a prestigioasei Aerowaves, rețeaua europeană de dans contemporan.

La Centrul Național al Dansului București veți descoperi, timp de o lună, un festival cu multe premiere și 23 de evenimente, care sărbătorește puterea transformatoare a dansului și ideilor.

Dacă spectacolul MOS al Ioannei Paraskevopoulou ne invită într-un univers sonor, plin de peisaje cinematice și obiecte de fiecare zi, atunci Café Müller-ul lui Dominik Więcek ne transportă în lumea fanficțiunilor, într-un omagiu dedicat Pinei Bausch, nelipsit însă de umor. Al treilea spectacol Aerowaves adus la București e Nabinam de Jean-Baptiste Baele, un solo performativ în care artistul originar din Madagascar spune povestea adopției sale în Belgia. Spectacolele sunt programate pe 8, 12 și 18 noiembrie în Iridescent și nu-s de ratat!

Actrița Adriana Butoi revine, după mulți ani, pe o scenă românească, mai exact la Teatrul Bulandra, cu spectacolul Kill the Fucking Bill(s) pe 2 noiembrie. Adriana lucrează în Mexic ca artistă interdisciplinară încă din 2011 și propune un spectacol inspirat de filmul Kill Bill al lui Quentin Tarantino, care va transforma Sala Liviu Ciulei într-un spațiu de luptă împotriva sistemelor care au provocat eșecul utopiilor personale și colective în istorie.

Reclame

Artistele Mercedes Peón și Janet Novás vă dau întâlnire pe 21 noiembrie la Teatrul Odeon, într-un spectacol ce îmbină ritualitatea pe care o dau muzica și dansul, cu teme actuale și puternice: identitate, apartenență, gen. Mercedes máis eu e o lucrare în care fiecare pulsație și fiecare ton, fiecare voce și fiecare tăcere ne dă măsura sensibilității celor două artiste și ne angajează într-o transă ludică din care nu vrem să ieșim prea curând.

Tinerii artiști absolvenți ai singurului program regional de formare în dans și performance, Academia de Dans și Performance, au pregătit un performance sub coordonarea coregrafei Ioana Marchidan. La premiera Bodies on the line pe 14 noiembrie îi veți (re)cunoaște pe Anca Stoica, Sergiu Diță, Alexandra Zavelea, Hunor Varga și Eva Danciu, care vor vorbi & dansa despre statutul de artist independent, cu povești personale și situații în care oricine se poate regăsi.

Reputatul creator francez Jérôme Bel își relatează propria viață în lumea dansului… în interpretarea altcuiva! Performance-ul Jérôme Bel a făcut, prin această metodă, înconjurul lumii: în fiecare țară în care a avut loc reprezentația, alți performeri și regizori au interpretat și montat personajul-spectacol Jérôme Bel. În versiunea românească, regia îi aparține lui Mihai Mihalcea, iar performer este Cristian Nanculescu. Pe 10 noiembrie sîl veți urmări pe Nanci într-un joc în care „eu este celălalt”.

Reclame

Artiștii Dominik Więcek, Jean-Baptiste Baele, Janet Novás și Moritz Ostruschnjak pregătesc fiecare câte-un workshop în Iridescent, ceea ce înseamnă un total de 4 ocazii în care dansatorii și performerii români profesioniști pot lua contact cu metode noi. Dominik îi încurajează pe participanți să-și imagineze că iau parte la un spectacol inexistent, pe scena operei din Wuppertal, în timp ce Jean-Baptiste propune o tehnică de execuție a mișcărilor cu minim de efort și maxim de impact. Janet îi va imersa pe artiștii înscriși într-un corp care se bucură și-și asumă riscuri fără teamă de eșec, iar Moritz îi vadezvăța de statutul de creatori de imagini. Toate se-ntâmplă în Iridescent, pe 11, 17, 22 noiembrie și 29-1 decembrie.

Pe lângă multe alte spectacole puternice, Iridescent aduce și evenimente performative inedite, cum ar fi: cutia de vise a Ioanei Păun (performance-ul Dreamers), discuția explorativă despre ireversibilitate moderată de Constantin Vică sau maratonul de Idei pentru Planeta Pământ, cu peste 25 de voci publice care vor veni cu soluții personale la probleme sistemice.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame