fbpx

Despre limba polonă la Chișinău

În multe țări, pe 26 septembrie este sărbătorită Ziua Europeană a Limbilor – decretată din inițiativa Consiliului Europei și celebrată din anul 2001. Mulțumită evenimentelor organizate cu această ocazie, europenii descoperă diferite limbi și culturi.

Cześć, gąszcz, czyżyk, źdźbło, mitrężyć, dżdżysto, gżegżółka, chrząszcz – descoperă frumusețea limbii polone în cadrul expoziției pregătite în versiune românească de Institutul Polonez din București. Expoziția va putea fi văzută în perioada 26 septembrie – 26 octombrie, pe gardul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Institutul Polonez din București vă invită într-o călătorie printr-un alfabet neobișnuit, ascultând sunetele șuierătoare și foșnitoare ale limbii polone. Ghizii vor fi asocierile, punctele, liniuțele și codițele, care vă vor ajuta să ții minte cele mai interesante lucruri despre limba polonă.

Expoziția despre limba polonă este prezentată în contextul apropierii anului universitar în cadrul căruia organizatorii speră că vor reuși să reia și cursurile de limbă. Însoțește, de asemenea, sărbătoarea Zilei Europene a Limbilor.

Reclame

Primul izvor care atestă limba polonă este un document papal de la începutul secolului al XII-lea. Acolo apar cele mai vechi nume și prenume poloneze. Primul text mai lung este scris aproximativ 200 de ani mai târziu. În secolul al XV-lea existau deja poezii, proză și documente în limba polonă.

Expoziția dedicată limbii polone prezintă o scurtă istorie a limbii, principalele reguli de pronunție, precum și numeroase curiozități. Privitorul află, printre altele, care este cea mai veche propoziție scrisă în polonă, care sunt literele „ciudate” ale alfabetului polonez, dar și expresii onomatopeice care sună amuzant și, literal, fluieră, scârțâie și scrâșnesc pe planșele expoziției.

Expoziția nu doar că permite descoperirea mai multor noțiuni despre limba polonă, dar încurajează învățarea acestei limbi interesante pe care o vorbesc peste 40 de milioane de oameni în întreaga lume.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame