fbpx

Ediția aniversară Astra Film Festival la Sibiu

Sibiul găzduiește, în aceste zile, una dintre cele mai așteptate ediții Astra Film Festival. Cel mai important eveniment al filmului documentar din România împlinește anul acesta 30 de ani.

Debutul acestei ediții aniversare a fost marcat de premiera filmului „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress). Co-regizat de laureatul premiului Emmy, André Singer și de regizorul și actorul Liev Schreiber, filmul urmărește povestea lui Volodimir Zelenski, de la copilăria petrecută în URSS până la zilele de faimă și succes în industria show business-ului, iar apoi în funcția de președinte al Ucrainei. 

Programul fiecărei zile de festival cuprinde mai multe evenimente de neratat, tocmai de aceea multe filme vor putea fi văzute și online, după proiecțiile din sala de cinema. Membrii juriului trebuie să aleagă câștigătorii celor patru competiții: Central și Est-Europeană, Voci Emergente ale Filmului Documentar, România și Competiția Studențească.

În afară de producțiile care vor concura pentru prestigioasele premii AFF, organizatorii propun și multe filme în afara concursului, așa cum sunt mult așteptata producție „Calea laptelui” (work-in-progress) a lui Dumitru Budrala, filmul „Werner Herzog: Un visător radical”, de Thomas von Steinaecker, propunerea Germaniei pentru Premiile Oscar (filmul „În cancelarie”, de Ilker Çatak), Schimbare pentru Bogotá, de Andreas Mol Dalsgaard, sau filmele realizate de jurnaliștii de la Pro TV (România, te iubesc!) și Recorder.

Reclame

AFF 2023 propune și numeroase programe speciale. De exemplu, „Think Freedom: The Catalyst”, despre „Vă vedem”, cel mai longeviv protest cetățenesc din România sau programul „Viețile noastre online”, în care aflăm abordări originale ale unor teme copleșitoare, precum înregistrările video produse și distribuite de copii pe TikTok, furtul de identitate, fenomenul deepfake, ori disoluția dintre real și virtual în jocurile online.

Vor fi mai multe Masterclass-uri în care profesioniști de talie mondială ai filmului documentar le vor împărtăși experiențele participanților care vor avea șansa să fie prezenți. Între acestea, masterclass-ul „Maeștri: o viață în documentar” în care André Singer va vorbi cu regizorul Liviu Tipuriță, nominalizat la Premiul BAFTA, despre antroplogie, perspectiva lucrului cu regizori de renume mondial și modalități de abordare a unor subiecte sensibile și cu importanță simbolică. Astra Film Festival propune expoziții semnate de Dan Perjovschi, Iulian Ignat sau Dumitru Budrala, lansări de carte și concerte cu Adrian Naidin & Jazz Band, Cimpoierii din Transilvania, Kana Jambe, Nightloosers, DJ Jarl Flamar și o petrecere retro cu DJ Sorin Lupașcu, Gabriela Atanasov și Horia Stan.

Detalii, program și bilete, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/program-orar.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame