fbpx

„Eroinele” în cadrul Feminine Journeys la Timișoara

Nu ratați ultimele două zile ale expoziției „Eroinele”, organizată în cadrul proiectului Feminine Journeys la Timișoara. „Eroinele”, contribuția Centrului Ceh, celebrează, printr-o serie de portrete și note biografice, îndrăzneala și perseverența unor femei marcante din istoria Cehiei și a României. 

Nu ratați ultimele două zile ale expoziției „Eroinele”, organizată în cadrul proiectului Feminine Journeys la Timișoara. Expozițiile de la Feminine Journeys pot fi vizitate până pe 12 august – vineri, între orele 16 și 20 și sâmbătă între orele 11 și 20. 

Proiectul reunește expoziția „Eroinele”, lansată de Centrul Ceh în 2020, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de când femeile din Cehia au obținut dreptul de vot, dar și expozițiile „Femei poloneze și române care au schimbat lumea”, din partea Institutului Polonez, și „Paris-Odessa: Călătorie în clar-obscur”, din partea Institutului Francez.

Feminine Journeys a apărut din dorința de a aduce un omagiu femeilor de ieri și de azi care au contribuit, într-un fel sau altul, la progresul social, cultural, științific sau economic din țările lor, sfidând adesea normele restrictive ale vremurilor. Vizitatorele și vizitatorii expoziției vor putea face astfel cunoștință cu o serie de figuri remarcabile, venind din spații (România, Polonia, Cehia, Franța, Ucraina) și timpuri diverse (de la începutul secolului XX și până astăzi), ale căror destine și realizări ar merita cunoscute mai bine. Împreună, ele spun, de fapt, o poveste mai mare: povestea luptei pentru lumea pe care o cunoaștem astăzi, o lume în care libertatea și egalitatea sunt drepturi fundamentale, recunoscute tuturor categoriilor sociale.

Reclame

La organizarea expoziției au participat trei institute culturale, membre ale rețelei EUNIC.  „Eroinele”, contribuția Centrului Ceh, celebrează, printr-o serie de portrete și note biografice, îndrăzneala și perseverența unor femei marcante din istoria Cehiei și a României.  Un demers similar este și cel din „Poloneze și românce care au schimbat lumea”, contribuția Institutului Polonez, care aduce în prim-plan 34 de figuri feminine – 17 poloneze, 17 românce – cu contribuții-cheie în politică, știință, sport sau arte. Nu în ultimul rând, „Paris-Odessa: Călătorie în clar-obscur”, contribuția Institutului Francez, reconstituie, printr-o combinație inedită de fotografie și text, itinerariul parcurs de artista franceză contemporană Géraldine Cario din capitala franceză și până în Ucraina, dând voce persoanele și culturilor pe care aceasta le-a întâlnit pe drum.

HEI – House of European Institutes este un nou centru multicultural aflat în Timișoara, în Galeria 1 a Bastionului Theresia, Strada Hector. Misiunea sa este de a completa dimensiunea europeană în „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023” printr-un program curatorial de artă implicată social ce reflectă teme precum diversitatea, sustenabilitatea, egalitatea, drepturile omului.

Din iunie până în noiembrie 2023, temele propuse de HEI – House of European Institutes sunt reprezentate în activități ce acoperă domeniile istoriei, artei meșteșugului, ilustrației, new media, arhitecturii, fotografiei, spectacolului. Ele sunt însoțite de expoziții tematice privind momente și personalități din spațiul european și de petreceri comunitare ce au obiectivul de a aduce laolaltă comunitățile locale. 

Reclame

Proiectul este coordonat de Goethe-Institut București și Centrul Cultural German din Timișoara, alături de Rețeaua Institutelor Culturale Naționale din Uniunea Europeană – EUNIC România: Forumul Cultural Austriac, Ambasada Republicii Bulgaria în România, Centrul Ceh București, Institutul Francez din România, Ambasada Georgiei din România, Fundația Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, British Council România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos din partea SICA, Institutul Polonez din București, Institutul Camões, Institutul Cultural Român, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes, Ambasada Suediei în București, Institutul Turc „Yunus Emre” și Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame