fbpx

Expoziția „Cămașa maramureșeană, măiestrIE și simbol” la Accademia di Romania

În expoziția etnografică, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș scoate din lada de zestre obiecte de mare valoare și le prezintă într-un mod neconvențional, cu impact vizual garantat. Frumusețea cămășilor va fi potențată de imagini sugestive reprezentând instantanee din viața satului, precum și chipuri ale celor care le poartă mesajul prin vreme, imagini surprinse de artiști fotografi.

În perioada 23 iunie – 15 iulie va fi expusă la sediul Accademia di Romania din Roma expoziția „Cămașa maramureșeană, măiestrIE și simbol” / „Sulle scIE delle tradizioni popolari del Maramureș: la simbolistica della camicetta femminile”. Structurată în două secțiuni, una fotografică și una etnografică, expoziția ne înfățișează un univers rural autentic, fermecător prin simplitatea și tradițiile lui. Vernisajul va avea loc pe data de 23 iunie, de la ora 19.00.

În expoziția etnografică, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș scoate din lada de zestre obiecte de mare valoare și le prezintă într-un mod neconvențional, cu impact vizual garantat. Frumusețea cămășilor va fi potențată de imagini sugestive reprezentând instantanee din viața satului, precum și chipuri ale celor care le poartă mesajul prin vreme, imagini surprinse de artiștii fotografi Mariana Scubli, Gabriel Motica, Vlad Dumitrescu, Dan Griga, Vasile Chira și Marius Ionuțaș, în peregrinările lor prin Maramureșul drag. Pe chipul femeilor, al tinerilor sau al bătrânilor, regăsim întipărite urme ale identității noastre, tot ceea ce avem mai de preț și mai sfânt ca popor.

Județul Maramureș cuprinde în granițele sale patru „țări” sau zone etnografice: Țara Maramureșului, Țara Lăpușului, Țara Chioarului și o parte din Țara Codrului. Criteriile de recunoaștere sunt multe, dar la prima vedere știi din care „țară” provin oamenii după portul pe care cu mândrie îl poartă.

Reclame

Țara Maramureșului- Maramureșul Voievodal se remarcă prin cămășile femeiești cu decolteu pătrat în jurul gâtului, marcat de un decor sofisticat și de volanele din dantelă croșetate de ele. Dacă unele piese ale portului au mai fost schimbate, în funcție de modă, un lucru e la fel ca acum sute de ani, trăistuța.

Țara Lăpușului de definește prin cămașa cu „chept” (ciupag), cămașa ce pare coborâtă de pe columnă, piesă de port păstrată aici și în Munții Apuseni. Cămașa bărbătească, deși pare simplă la prima vedere, este de o eleganță deosebită tocmai datorită discretelor ornamente de pe guler și manșetă care dau purtătorului o distincție aparte. 

Portul din Țara Chioarului se clasează pe primele locuri în ce privește eleganța. Motive multiple, amplasate în zonele cheie ale cămășii, realizate în cele mai complexe tehnici ale broderiei executate în exclusivitate cu bumbac alb îi conferă o distincție aparte.

Reclame

Zona Codrului ne prezintă o cămașă femeiască deosebită. Cele mai vechi au decorul complicat realizat cu bumbac roșu și negru, cu motive geometrice. Apoi este adoptată de la oșeni cămașa cu platcă care aduce noutatea decorului pe încreț. Cămașa bărbătească, mai conservatoare, rămâne albă, cu decor alb și doar cu mici puncte de culoare pe gulerul răsfrânt apărut după mijlocul secolului al XX-lea.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame