fbpx

Expoziție BÓDI Barbara Boba: Armonia culorilor

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București organizează, pe data de 20 septembrie de la ora 19.00, vernisajul expoziției BÓDI Barbara Boba: Armonia culorilor. Expoziția poate fi vizitată până pe data de 19 octombrie.

BÓDI Barbara, cunoscută în cercurile artistice sub pseudonimul „Boba”, este pictoriță, profesoară și cercetător social. A studiat la Universitatea Eszterházy Károly, specializarea desen, comunicare vizuală cu doi pictori distinși cu Premiul Munkácsy, Nagy B. István și Földi Péter, pe care artista îi consideră maeștri ei. 

A participat la cursurile pictorului Szentandrássy István, distins cu Premiul Kossuth, respectiv la cursurile lui Baska József și Rényi Katalin, artiști plastici și designeri deținători ai Premiului Munkácsy. În urma studiilor și îmbrățișând inspirația marilor pictori din istoria artelor, s-a întors la propriul ei talent cu care merge pe un drum de creație individual, în stil „ la Boba”. Ca mesager, se desfășoară cu ajutorul instrumentarului variat al vizualității, prin abordări tehnice mixte și alegerea liberă a tematicii, emoțiile și gândirea proprie manifestându-se uneori prin căutarea misterelor creștine sau pur și simplu prin reflectarea impulsurilor care o afectează. 

Mijloacele ei de expresie sunt artele plastice, pictura și grafica, respectiv alte tehnici mixte, inovative, pe care – dezvoltându-le – le desfășoară și în domeniul studiilor de teoria artelor, cu intenția de a crea valoare constructivă și nepieritoare și în alte domenii. Pilinszky János spunea că dacă îți descoperi o capacitate, pe aceea trebuie să o cultivi; din această perspectivă și din dorința de a se dezvolta explorează Boba arta și valorile culturale nespuse sau apreciate necorespunzător a „celor mici”, a minorităților naționale, documentând prezența lor în arta contemporană de astăzi.

Reclame

Cealaltă latură a artistei, cea de a crea valoarea practică, este cercetarea științifică ce s-a concretizat în lucrarea ei de doctorat cu titlul „Curentul artistic țigănesc/rrom dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XX-lea și procesul de schimbare a acestuia în contextul emancipării sociale”.

În munca sa științifică și de creație inovativă multilaterală aspirând la dezvoltare și creare continuă de valori, artista devine un Om creativ. Artista expune continuu de la vârsta de 17 ani, din anul 1994, prezentându-se anual în medie la 3-4 expoziții individuale și de grup. În anul 2016, cu ocazia unui pelerinaj la Vatican i-a dăruit Papei Francisc I lucrarea intitulată Stigma, fiind momentul în care Boba a pornit conștient pe drumul de creație propriu – cu binecuvântarea Papei.

Expoziția va fi vernisată de Elena Andrei, artist vizual, din partea ArtHub, în prezența pictoriței Bódi Barbara Boba.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame