fbpx

Festival Internaţional de Teatru Idiş

Trupe de teatru profesioniste de limbă idiş, formaţii şi interpreţi de muzică klezmer din SUA, Israel şi România vor participa, în perioada 28 – 31 mai, la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Idiş TES FEST.

Teatrul Evreiesc de Stat îşi continuă şi în acest an misiunea de a celebra identitatea unică a limbii şi culturii idiş. Reprezentanţi ai culturii idiş din întreaga lume şi-au unit eforturile şi aspiraţiile în a crea, împreună cu Teatrul Evreiesc de Stat, cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Idiş TES FEST. Pentru pace, pentru înţelegere, pentru bucurie. Lechaim! Pentru viaţă!„, informează organizatorii

Festivalul va fi deschis pe 28 mai, la Teatrul Evreiesc de Stat, cu concertul Zalmen Mlotek & Avi Hoffman (SUA), de la ora 19,00, iar de la ora 20,30 este programată premiera spectacolul „Împăratul Klezmerilor”. În cea de-a doua zi a evenimentului, pe 29 mai, de la ora 19,00, este programat spectacolul „Amid Falling Walls”, coproducţie Teatrul Evreiesc de Stat – Folksbiene Theatre din Statele Unite ale Americii. Pe 30 mai sunt programate, de la ora 15,00, proiecţia filmului documentar „Gimpel the fool returns to Poland”, producţie Nephesh Theatre din Israel, cu intrare liberă, şi de la ora 19,00 spectacolul teatrului gazdă „Lozul cel mare”. În ultima zi a festivalului va putea fi urmărită premiera Teatrului Evreiesc de Stat „Cina perfectă de Pesah”, cu intrare liberă, iar, de la ora 19,00, spectacolul „Bodo’s ducks (Chatty Women), producţie Yiddishpiel Theatre din Israel.

Prin realizarea Festivalului Internaţional de Teatru Idiş – TES FEST, Teatrul Evreiesc de Stat doreşte să aducă în atenţia publicului larg specificul unic al culturii idiş prin prezentarea acesteia în contextul cultural actual, dar şi să sporească interesul pentru realizarea unei mai bune comunicări interculturale, prin schimbul de experienţă cu comunităţi care promovează cultura idiş în lume, prezervarea tradiţiei culturale evreieşti în România şi transmiterea patrimoniului cultural evreiesc, prin mijloace artistice, în întreaga lume, precizează organizatorii.

Reclame

Evenimentul se adresează publicului larg, de toate categoriile de vârstă, şi îşi propune să deschidă, prin mijloace de expresie specifice, o poartă de cunoaştere, contribuind astfel la înţelegerea, acceptarea şi apropierea între culturi.

Teatrul Evreiesc de Stat are ca scop principal păstrarea şi promovarea teatrului şi culturii de limbă idiş, cultivarea şi promovarea tradiţiilor evreieşti, propagarea culturii prin cunoaşterea limbii, literaturii şi tradiţiilor, susţinând de peste şase decenii multiculturalismul şi plurilingvismul.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame