fbpx

Festivalul Classix 2024 la Iași

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix are loc la Iași în perioada 18 – 25 februarie 2024.

Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu. Tematica din acest an îi invită pe iubitorii de cultură să se alăture într-o călătorie personală și introspectivă, încurajându-i să exploreze natura multidimensională a dorinței în lumea muzicii clasice, de la cea subtilă, până la cea pasională.

Classix 2024 debutează cu o incursiune axată pe introspecție și descoperirea de sine, reflectată în evoluția muzicală a lui Enescu și Mahler. Festivalul va continua prin celebrarea diversității dorințelor umane, ilustrate prin simbolistica tribală a lui Stravinsky și va oglindi intensitatea emoțională a compozițiilor lui Rahmaninov. Alături de sfera concertistică, accentul va fi pus și pe interacțiunea dintre artiști, promovând juxtapunerea între arta vizuală și improvizația muzicală.

Parte din aventura clasică contemporană este concentrarea pe inovație, în concordanță cu dorințele publicului și ADN-ul festivalului. Cea de-a cincea ediție va aduce în premieră europeană o suită interdisciplinară ce îmbină muzica orientală cu poezia persană, pe fundalul tradițiilor muzicale europene și influențele de jazz. Întregul parcurs muzical va oferi o explorare a segmentului clasic contemporan, iar încheierea va fi marcată de o incursiune în „world music”, subliniind excelența și universalitatea patrimoniului muzical.

Reclame

Primele două concerte au fost deja anunțate, iar reacțiile pozitive ale publicului n-au întârziat să apară. Sublimul se intersectează cu profunzimea în concertul Celestial din deschiderea festivalului,  care în mod tradițional debutează, încă de la prima ediție, la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași. 

Pe 20 februarie 2024, The Classic Theory va avea loc la Palatul Culturii din Iași, iar concertul va include lucrări de Caroline Shaw, Fanny Mendelssohn și Ludwig van Beethoven, interpretate de Chaos String Quartet din Austria.

Pe 21 februarie 2024 călătoria va continua cu Bohemian Jazz, un concert care va împleti eleganța muzicii cehe cu virtuozitatea jazz-ului. Evenimentul găzduit de Casa de Cultură a Studenților Iași va prezenta lucrări de Martin Brunner, Josef Suk, Astor Piazzolla și Paul Schoenfield, interpretate de Trio Bohemo din Cehia.

Reclame

Sâmbătă, pe 24 februarie 2024, Holul de Onoare al Palatului Culturii din Iași găzduiește concertul  I Wish I were Water, o premieră inedită. Albumul omonim compus de iranianul Mirsaeed Hosseiny Panah a fost lansat în anul 2022 și reprezintă o întâlnire între tradițiile orientale și modernismul occidental. Având în prim plan ansamblul de artiști români Classix Collective și santoor-ul ca instrument solistic completat de inserții de poezie persană, acest concert este o dovadă a fuziunii interculturale prin muzică. 

Classix Festival își dorește să fie un demers incluziv pentru toate categoriile de public, sprijinind participarea acestora în diferite forme. Cu debutul în 2020, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale independente din România, ce a adunat peste 14000 spectatori în săli și 200.000 în mediul online, 200 de artiști internaționali din 18 țări, 20 de parteneri culturali și diplomatici, în 28 de concerte, 14 panel-uri, 2 prelegeri, 2 vernisaje, o lansare de carte, 8 proiecții de film, 121 masterclass-uri și 15 burse pentru artiști în valoare de 15.000 euro.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame