fbpx

Festivalul de artă contemporană Szféra la Târgu Mureș

Organizat pentru a noua oară, Festivalul Szféra, care se definește ca fiind un spațiu de artă contemporană, va avea loc la Târgu Mureș în acest weekend. În fiecare an, pentru acest eveniment sunt selectate programe artistice care reprezintă creații noi, lucrări ale unor tineri artiști sau creații care oferă o experiență inovatoare în sine.

Organizat pentru a noua oară, Festivalul Szféra, care se definește ca fiind un spațiu de artă contemporană, va avea loc la Târgu Mureș în acest weekend. În noua sa locație, curtea fostului restaurant Predeal, vor avea loc expoziții, spectacole de teatru și lansări de carte, precum și concerte. 

Organizatorii spun că noul spațiu, gol de mai bine de 10 ani, a fost ales pentru a fi readus la viață. „Așa după cum vedeți, întotdeauna căutăm niște locații, niște clădiri abandonate, lăsate în ruină de multe ori, dar care au fost cândva , pentru oraș, pentru această comunitate, importante. Și dorim, într-un fel, să atragem atenția asupra acestor clădiri, asupra patrimoniului construit al orașului și poate ar trebui să ne gândim puțin ce planuri avem cu aceste clădiri, și mai ales, cele pe care le considerăm a fi importante pentru oraș să fie păstrate, să fie reînnoite , restaurate și puse în funcțiune”, consideră Fülöp Tímea – președinte Asociației Vox Novum.

În fiecare an, pentru acest eveniment sunt selectate programe artistice care reprezintă creații noi, lucrări ale unor tineri artiști sau creații care oferă o experiență inovatoare în sine. „Avem peste 11 expoziții și, cumva, ne-am propus ca anul acesta să aducem un pic mai aproape artele contemporane și publicul. De aceea avem foarte multe producții sau instalații care sunt interactive, dintre care aș menționa ”Vatra verde” care a reprezentat România la Bienala de la Londra anul acesta. Este o instalație cu plante,cu sunete, făcută din materiale reciclate, iar o altă instalație este de la Vezi Örs, unde sunetul și audioivizualul vor fi în prim-plan”, a declarat Tamási Erika, organizator principal al spațiului de artă contemporană ”Sfera”.

Reclame

În acest an, două expoziții vor fi evidențiate în lumea Sferei. Sâmbătă se vor deschide expozițiile: Szentes Zágon, The Illusion of Free Choice (Iluzia libertății de alegere) și Steve Bradford: Black Sheep (Oaia neagră), dar vizitatorii vor putea descoperi și lucrări ale unor artiști locali precum Zsigmond Báthori, Levente Kiss și Levente Herman.

Când vorbim despre un festival de artă contemporană, nu pot fi omise programele literare. Invitatul din acest an va fi scriitorul Dénes Krusovszky, al cărui al doilea roman, “Fără scrisori”, va face obiectul unei întâlniri între scriitor și cititori. Dar îl veți putea întâlni și pe László Kollár-Klemencz, inginer peisagist maghiar, regizor și scenarist de film, muzician, cunoscut ca solist și compozitor al trupei „Kistehén”.

În fiecare an, lumea muzicii de la Sfera oferă unul dintre cele mai inedite locuri de pe paleta muzicală transilvăneană pentru cei care vor să se distreze. Nici anul acesta nu va lipsi muzica de calitate! Vor asigura o distracție pe măsură Mindthegap Trio, Blind Trust, Moonbase Patel Disco, Wingman Jazz Trio, pentru a aminti doar câteva dintre trupele din acest an.

Reclame

Dintre spectacolele de teatru interactiv cu caracter de performance, merită amintite, printre altele, spectacolul Playdate al lui Csenge Schneider-Lőnhárt, artist de teatru independent, și producția companiei clujene Amalgam, care abordează tema violenței domestice.

Intrarea la Festivalul Sfera este în continuare gratuită, dar și în acest an puteți face o donație pentru a ajuta spațiul comunitar să ofere publicului său un program de o calitate tot mai bună în fiecare an. Donația sugerată este de 80 de lei și poate fi trimisă prin intermediul acestui link: https://tinyurl.com/szfera

Institutul Institutul Liszt Centrul Cultural Maghiar București este partener al evenimentului de mai mulți ani. În acest an, centrul cultural va participa cu un concert al formației OIEE – trupa maghiară va ajunge la Târgu Mureș după ce a susținut concerte la București și Tulcea. OIEE a fost invitat la programul conex al Eurosonic, cel mai mare festival showcase din Europa, în ianuarie 2023. OIEE a concertat de asemenea în Praga, Brno, Nitra, Groningen, la Festivalul Mumush din Adrianu Mare, Transilvania, susținând frecvent concerte în Transilvania. 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame