fbpx

Festivalul de film şi cultură balcanică TAIFAS

Festivalul de film şi cultură balcanică TAIFAS, care va avea loc în perioada 5 – 12 noiembrie în Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023, aduce o poveste despre oameni, locuri şi conexiuni, despre istorii comune, despre dureri şi plăceri.

Publicul va putea urmări, la Cinema Victoria, 14 dintre cele mai recente producţii balcanice ale anului, în premieră absolută în România, premiate la festivaluri prestigioase precum: Cannes Film Festival, Berlinale, Goteborg Film Festival, Tallinn Black Nights, Pula Film Festival, Sarajevo International Film Festival şi Thessaloniki International Film Festival. Selecţia a fost realizată din peste 80 de filme de către Cătălin Olaru, critic şi curator de cinema, directorul artistic al festivalului TAIFAS, arată un comunicat al organizatorilor TAIFAS, remis, miercuri, AGERPRES.

Pe perioada festivalului, vor fi prezenţi la Timişoara peste 50 de cineaşti – regizori, producători şi actori – din Bulgaria, Grecia, Croaţia, Turcia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Slovenia şi România.

Filmul din deschidere, „Embryo Larva Butterfly”, regizat de Kyros Papavassiliou, face parte din selecţia Festivalului Internaţional de Film Karlovy Vary şi va fi proiectat pe 6 noiembrie la Cinema Victoria Timişoara.

Reclame

Duminică, 5 noiembrie, are loc deschiderea oficială a festivalului cu un concert în premieră la Timişoara, de la ora 18.30, pe scena de la Filarmonica Banatul, pe care vor urca Simion Bogdan-Mihai şi Taraful „Lăutarii de Mătase”.

Programul cuprinde şi o rezidenţă literară, organizată împreună cu librăria independentă „La Două Bufniţe”. Patru autori contemporani, veniţi din diferite zone ale ţării şi din Republica Moldova (Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Vasile Ernu şi Adrian Schiop) vor avea ocazia să scrie în intimitatea oraşului, timp de o lună, despre viziunea lor asupra culturii balcanice.

Concomitent cu festivalul, se va desfăşura un program de rezidenţă internaţională de film, program organizat în parteneriat cu Departamentul de Radio, TV şi Cinema al Universităţii Sakarya, Turcia.

Reclame

În cadrul festivalului va avea loc şi un simpozion de educaţie prin film, care invită la o masă rotundă profesori şi educatori din Timişoara şi din judeţul Timiş să împărtăşească experienţe şi strategii didactice, pentru a se familiariza cu resursele dezvoltate de Asociaţia Culturală Contrasens în timp şi a le utiliza în planul didactic.

Evenimentele vor avea loc în diferite locaţii din Timişoara, respectiv, la Cinema Victoria, Filarmonica Banatul, Reciproc, Librăria La Două Bufniţe, dar şi în alte spaţii, anunţate pe parcursul festivalului.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame