În comuna gorjeană Polovragi –Vatra Târgului, județul Gorj, localitate ce face parte din Destinația Turistică Dealul Muierii, va avea loc, în perioada 31 august – 3 septembrie, prima ediție a Festivalului European Bio, la care vor participa producători locali și din alte zone ale țării, dar și din străinătate.
Bio România, împreună cu Asociațiile Partenere din Polonia, Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria și Serbia, organizează primul Festival european Bio și al tradițiilor locale, care își propune să încurajeze producția ecologică și consumul de produse ecologice.
Evenimentul va avea loc pe același amplasament pe care se desfășoară târgul de Sfântul Ilie. În cadrul festivalului, vor fi prezentate toate tipurile de produse BIO certificate, precum și produse înregistrare/certificate pe sisteme de calitate europene și pe scheme de calitate naționale, dar și produse populare de artizanat, costume populare, ceramică, țesături și covoare, etc.
Pentru prima dată în România va fi preparat un taur de 1.000 de kilograme la proțap, după o rețetă proprie bucătăriei poloneze. Partenerii din Polonia vor fi prezenți cu o gamă de variată de carne, brânzeturi, renumitele mere bio poloneze și legume. Cei din Republica Moldova vor veni cu renumitele vinuri moldovenești, cereale semințe și miere. De asemenea, la festival vor veni producători din Serbia și Bulgaria, care vor aduce produse bio de înaltă de calitate. În cadrul festivalului, vizitatorii vor putea degusta produse tradiționale , iar în fiecare seară vor fi spectacole de muzică populară.
Vor fi acordate premii, după ce vor fi jurizate șapte categorii de produse bio și trei de artă populară. Inițiativa organizării acestui festival a luat naștere în contextul Zilei Europene a Produselor BIO, sărbătorită anual pe 23 septembrie.