fbpx

Festivalul Filmului Palestinian, la București și Cluj-Napoca

Centrul Cultural Mahmoud Darwish organizează, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, Festivalul Filmului Palestinian.

Festivalul Filmului Palestinian va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca. Cea de-a cincea ediție a manifestării include o selecție variată de filme ce surprind aspecte diferite ale vieții și culturii palestiniene.

Filmul ce va deschide festivalul la Sala Luceafărul din București este „Bye Bye Tiberias”, un documentar intim,regizat de Lina Soualem, care explorează povestea a patru generații de femei palestiniene și moștenirea lor comună a separării. Acest film a fost prezentat și apreciat la festivaluri de prestigiu precum Venice International Film Festival 2023 și Toronto International Film Festival 2023. Proiecția va fi urmată de o discuție online moderată de Mirona Radu, director artistic al festivalului, cu Lina Bokhary, Directorul Departamentului de Cinema al Ministerului Culturii Palestiniene.

Începând de vineri, 19 aprilie, proiecțiile vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului. „Farha”, în regia lui Darin J. Sallam, urmărește povestea emoționantă a unui tată hotărât să-și protejeze fiica în mijlocul violenței din Palestina anului 1948.

Reclame

„A House in Jerusalem”, regizat de Muayad Alayan, aduce în prim-plan misterul și trecutul unei case vechi din Ierusalim, în timp ce „Foragers”, un documentar semnat de Jumana Manna, surprinde lupta palestinienilor pentru supraviețuire în ciuda riscurilor de a fi urmăriți de forțele militare israeliene.

„Mediterranean Fever”, o dramă-thriller plină de umor regizată de Maha Assal, oferă o explorare complexă a vieții palestiniene și a dilemelor personale ale protagonistului. Acest film a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun scenariu la Cannes International Film Festival 2022.

Documentarul „There was nothing here before”, regizat de Yvann Yagchi, care a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam în acest an, surprinde o explorare emoțională a prieteniei și identității palestiniene.

Reclame

„Alam”, multipremiat la Festivalul Internațional de Film de la Cairo, este filmul ce va încheia proiecțiile din București, oferind o poveste complexă despre viața tinerilor palestinieni și deciziile cu repercusiuni majore. Firas Khoury, regizorul acestui film, va fi prezent la proiecție și va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Festivalul va continua în Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, duminică 28 aprilie, prezentând publicului clujean filmele „Foragers”, „Bye Bye Tiberias” și „Alam”.

Programul complet al festivalului poate fi găsit pe site-ul Centrului Cultural Mahmoud Darwish. 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame