fbpx

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania la Brașov

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania revine și anul acesta în Brașov cu filme din selecția ediției a 16-a, sub tema O VIAȚĂ BUNĂ!

Festivalul va avea loc în weekend-ul 13 – 15 octombrie, la Cinema Astra (Str. Lungă nr. 1), cu sprijinul co-organizatorului local Asociația Culturală Artburg. Proiecțiile sunt urmate de dezbateri cu invitați speciali: regizori, reprezentanți ai unor ONG-uri locale, experți în subiectele abordate în filme.

Tema ediției din acest an este reflectată într-un program de proiecții și dezbateri care contextualizează și chestionează cum conceptul filosofic de bine își găsește multiple portrete în cultura și societatea actuală, oscilând între satisfacția individuală imediată și bunăstarea colectivă sustenabilă. Nu vor fi ignorate nici alte teme consacrate ale festivalului, cum ar fi migrația și situația refugiaților sau comunitățile vulnerabile, atât la nivel global, cât și în contextul războiului din Ucraina.

Printre întrebările pe care ni le punem cu ajutorul filmelor de anul acesta se numără: Cum poate o societate să își îndeplinească datoria față de toate straturile sociale și să le ofere mijloacele necesare pentru a-și atinge adevăratul potențial? Care sunt dilemele morale și etice și/sau compromisurile cu care ne confruntăm și, prin extensie, consecințele distructive ale acestor decizii asupra altor națiuni?

Reclame

Printre documentarele din selecție se regăsesc câteva dintre succesele de public ale ediției din acest an din București, majoritatea prezentate în proiecție unică în Brașov. Deschiderea festivalului are loc cu avanpremiera documentarului „Între revoluții”, care folosește imagini de arhivă pentru a reconstitui povestea a două studente, o româncă și o iraniană, care devin prietene în timpul studiilor din România comunistă și trec prin tumultul revoluțiilor din țările lor. Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizorul Vlad Petri.

Sâmbătă, 14 octombrie, „Această ploaie nu se va opri niciodată” spune povestea unei familii care a fugit din calea Războiului Civil Sirian și a ajuns în Ucraina, iar „Fabuloasele” urmărește un grup de prietene transgender ajunse la vârsta de mijloc, care se reîntâlnesc în vila care a fost martora căutărilor lor identitare. 

Duminică, tot la Cinema Astra, „Frontul de est” prezintă o cronică frământată și fragmentată a primelor luni de război în Ucraina. Documentarul va fi precedat de scurtmetrajul „When I Grow Up”, realizat în cadrul campaniei #EducationNoMatterWhat derulată de Comisia Europeană. Filmul de închidere, „Tot ce respiră”, urmărește povestea unor frați care conduc un spital pentru păsări, într-un New Delhi în care acestea cad zilnic din cerul poluat.

Reclame

Accesul la proiecții este gratuit. Toate proiecțiile sunt subtitrate în română și engleză.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame