fbpx

Festivalul Internațional de muzică de cameră SoNoRo

A XVIII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată On the Couch, va avea loc în perioada 27 octombrie – 12 noiembrie 2023, în București și Cluj-Napoca, și va aduce în fața publicului 18 concerte, 35 de muzicieni și o serie de evenimente intitulată SoNoRo Talks – ON THE COUCH.

Prin tema din acest an, publicul este invitat să facă o călătorie în intimitatea emoțiilor umane. Muzica este cea mai intimă dintre arte, iar actele creative de compoziție, interpretare și ascultare își au rădăcinile în subconștientul uman. Se consideră că nu există percepție a muzicii fără implicarea emoțiilor profunde, a proceselor subliminale sau a amintirilor, iar studiul psihicului uman se poate face sub mai multe forme.

Concertul de deschidere THE BIG B’s – Bach, Beethoven, Brahms, Bartók, Brubeck va fi susținut de ansamblul Janoska compus din Ondrej Janoska – vioară, Roman Janoska – vioară, František Janoska – pian și Julius Darvas – contrabas.

Acest ansamblu, cu pregătire clasică, depășește toate granițele cu limbajul său muzical poliglot, iar CD-ul lor de debut a urcat pe primul loc în doar câteva luni (Deutsche Grammophon, 2016). Ansamblul este format din trei frați din Bratislava – Ondrej și Roman Janoska la vioară și František Janoska la pian – împreună cu Julius Darvas, cumnatul lor, la contrabas.

Reclame

Un lucru pe care cele două familii îl au în comun este tradiția lor activă de muzicieni. Familia Janoska face muzică de șapte generații, iar Julius Darvas se bazează pe trei generații și mai mult de contrabas. O altă calitate pe care o au în comun membrii ansamblului este o educație clasică excepțională și realizări solistice premiate.

Stilul Janoska, de o virtuozitate desăvârșită, le-a adus artiștilor invitații din partea unor personalități de marcă ale scenei, precum Anna Netrebko, Al Jarreau, Bobby McFerrin, Juan Diego Florez, Brian McKnight, Julian Rachlin, Randy Newman, Biréli Lagrène sau Lalo Schifrin.

Ansamblul Janoska se află, de asemenea, într-un fel de „misiune continuă de improvizație” în ceea ce privește atelierele și cursurile de măiestrie: această activitate didactică i-a condus pe cei patru muzicieni, printre altele, la Academia Kronberg, Festivalul Amadeus din Viena, la masterclass-uri în Hong Kong sau la Festivalul Menuhin din Gstaad. Reacțiile participanților la cursuri au fost euforice pe tot parcursul acestora: colaborarea cu Ansamblul Janoska le-a dat mult mai multă încredere pentru a improviza liber în context clasic.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame