fbpx

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI 2023)

A XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) va începe pe 4 octombrie și se va desfășura până pe 10 octombrie sub emblema „feminin-masculinˮ.

Spectacole de teatru indoors și outdoors, spectacole accesibilizate, teatru VR, teatru filmat, lecturi publice, lansări de carte, expoziții, teatru studențesc, workshopuri, film documentar, conferințe, dezbateri, întâlniri spectatori-artiști configurează un program dens, atrăgător pentru toate categoriile de public, în peste 20 de locuri din oraș.

Evenimentul se bucură în continuare de labelul „festival remarcabilˮ, atribuit de Asociația Europeană a Festivalurilor, cu sediul la Bruxelles, în semn de recunoaștere a înaltului nivelul valoric la care reuniunea se menține.

Invitați din 18 țări – Algeria, Argentina, Austria, Belgia, Bulgaria, Elveția, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea Britanie, Mexic, Republica Moldova, România, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria – vor veni la Iași cu formule artistice inedite, de largă adresabilitate, de la vârste fragede (6 luni) la seniorat. Dintre creatorii români, pe afișul FITPTI apar numele câtorva dintre regizorii notorii: Radu Afrim, Gigi Căciuleanu, Andrei și Andreea Grosu, Bobi Pricop, Alexandru Mâzgăreanu, Cristian Ban, Selma Dragoș, Beatrice Iordan, Andu Dumitrescu etc. Aceștia vor fi prezenți prin intermediul creațiilor lor realizate la Teatrul Odeon, de Comedie, Act, „Ion Creangăˮ, Centrul de Teatru Educațional Replika, Comic Entertainment din București, Teatrul de Stat din Constanța, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Teatrul Puck, Mini-Reactor de Creație și Experiment, Amalgam, Maidan Cluj Napoca, Gong Sibiu etc.

Reclame

În program sunt spectacole care prilejuiesc reîntâlnirea cu celebrități ale scenei precum Dorina Lazăr, Pavel Bartoș, Tudor Chirilă, Mihaela Teleoacă, Al. Papadopol, Lari Giorgescu, Mihaela Sîrbu etc. Pe lista vedetelor se numără și mai mulți absolventi ai Universității Naționale de Arte „George Enescuˮ, partener al FITPTI, precum Nicoleta Lefter, Mihai Smarandache, Florentina Țilea, Liviu Pintileasa, Alin Florea, care vor avea și întâlniri cu studenții Facultății de Teatru.

A fost pus deja în vânzare un prim set de bilete, pe platforma bilet.ro. Prețul unui bilet este 50 de lei, cu reducere 50 la sută pentru elevi, studeți, șomeri (pe baza unui act doveditor).

Programul general alătură echilibrat atât teatre de stat cu renume, cât și companii independente. Creațiile acestora sunt realizate de artiști talentați care au nevoie de platforme de expunere. Vin acum la Iași Amalgam Cluj Napoca, Maidan Cluj Napoca, Var Cultural București, Flobo Studio București, Hopa Trop, MiniReactor, AnimArt Cluj, Free Puppet Theatre București, Centrul de Teatru Educational Replika București, Teatru Fix. 

Reclame

Pentru cei care apreciază spectacolele de teatru stradal, organizatorii au pregătit în aer liber Trezirea sufletului, o reprezentație cu elemente de foc a Mime Fire Theatre Company. Se joacă sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 19, în Piața Unirii, accesul este liber.

Și pentru că teatrul trebuie să fie o sărbătoare pentru toate publicurile, și anul acesta o reprezentație (Majordomul, Compania Hilarilar Spania) va fi oferită de organizatori la secția Oncologie a Spitalului de Copii „Sf. Maria”.

Teatru indoors, outdoors, spectacole accesibilizate, teatru VR, teatru filmat, performance, lecturi publice, lansări de carte, expoziții, teatru studențesc, workshopuri, documentare, conferințe, dezbateri, premiere, performances, întâlniri spectatori-artiști, premiere și exclusivități naționale susținute de invitați din Algeria, Argentina, Austria, Belgia, Bulgaria, Elveția, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea Britanie, Mexic, Republica Moldova, România, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria sunt dispersate în 20 de locații, artele spectacolului colonizând orașul.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame