fbpx

Festivalul Internațional de Teatru Rom în București

În programul celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional de Teatru Rom KATHE AKANA! X Giuvlipena, pe lângă spectacole din Austria, Suedia, Italia și România, va avea loc și un spectacol din Ungaria, susținut în data de 8 septembrie de trupa de teatru rom Independent Theater Hungary din Budapesta.

În București are loc cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru Rom KATHE AKANA! X Giuvlipen. În programul acestuia, pe lângă spectacole din Austria, Suedia, Italia și România, va avea loc și un spectacol din Ungaria, susținut în data de 8 septembrie de trupa de teatru rom Independent Theater Hungary din Budapesta.

Piesa Országépítők (Stâlpii țării) este definită ca operă punk de compania de teatru din Budapesta și este ultima parte din trilogia Apák és Fiaik (Tați și Fii) care prezintă povestea a mai multor generații. În timp ce majoritatea țiganilor sunt văzuți ca șomeri, muncitorii romi au un rol definitoriu în construirea caselor din Ungaria. La început ei făceau cărămizi din chirpici, iar mai târziu au ajuns muncitori în fabricile de cărămizi, și în prezent au un rol tot mai important în industria de construcții, unii încercând să își păstreze identitatea, iar alții să supraviețuiască renunțând la ea. Ce se alege dintr-o familie, timp de trei generații, începând din anii 60 până în zilele noastre? Și care este prețul schimbării? Acestea sunt întrebările la care spectacolul Stâlpii țării încearcă să găsească răspunsuri.

„Compania de teatru Independent Theater Hungary povestește într-o manieră extrem de haioasă și jucăușă, dar în același timp cu un glas ucigător de ascuțit, în forma unei opere punk, cum construiesc romii din Ungaria – de la manufacturieri de cărămizi de chirpici, până la oameni de afaceri extrem de bogați – casele Ungariei, punând una peste alta cărămidă cu cărămidă, și la ce se pot aștepta pentru asta în schimb.” (Bodnár Judit Lola)

Reclame

KATHE AKANA! X Giuvlipen ”We Share Herstory” este ediția a treia a Festivalului Internațional de Teatru Rom co-produs în 2023 la București de Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane și Asociația Actorilor Romi co-finanțat de Uniunea Europeană și Administrația Fondului Cultural Național.

Spectacolele și evenimentele din cadrul festivalului au loc la Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Dramaturgilor Români, ARTHUB Bucharest și Grădina ArtHub. Intrarea la spectacole este liberă.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame