fbpx

Fiction Tuesdays la Centrul Ceh

Centrul Ceh își invită publicul la film de două ori pe an, așa că a venit acel moment de la finalul anului când ecranul se luminează din nou! Fiction Tuesdays se va desfășura în fiecare seară de marți, de la ora 20:00, între 14 noiembrie – 5 decembrie, la sediul Centrului Ceh.

Sezonul acesta aduce 4 filme cehe de ficțiune, cum este tradiția, iar firul roșu care le unește este literatura. Trei dintre filme sunt adaptări cinematografice după opere ale renumitului scriitor ceh Milan Kundera, iar ultimul film din program, la cererea publicului, va continua povestea îndrăgitului personaj al lui Jaroslav Hašek, soldatul Svejk.

Proiecțiile încep la ora 20:00, intrarea este liberă, iar berea cehă Budweiser Budvar din partea casei. 

Adaptat după romanul lui Milan Kundera, „Gluma” (The Joke) – filmuyl difuzat pe 14 noiembrie – este unul dintre cele mai sumbre filme existențialiste din Noul val cehoslovac.

Reclame

Protagonistul Ludvík Jahn se întoarce în orașul natal pentru a se răzbuna pe cel responsabil de excluderea sa din Partidul Comunist, în urma unei glume politice inoportune. Cu cincisprezece ani în urmă, Pavel Zemánek era colegul de facultate al lui Ludvík, președintele organizației studențești a Partidului Comunist Cehoslovac, și totodată, prietenul său cel mai bun. Cu toate acestea, glumele lui Ludvík nu au fost apreciate și, din cauza lui Pavel, el ajunge să fie exclus atât din partid, cât și din facultate, trimis în armată, apoi condamnat la închisoare și la trei ani de muncă silnică în mină.După toate acestea, Ludvík intenționează să o seducă pe soția lui Pavel, Helena, pentru a se răzbuna, și își duce planul până la capăt într-un apartament împrumutat de la un prieten. Între timp, el află că mariajul soților Zemánek este unul doar de formă, așa că răzbunarea lui își pierde sensul. Ludvík nu are parte de niciun fel de satisfacție de pe urma actului său, devenind tot mai amăgit și deziluzionat de către organizația căreia îi oferise tot sprijinul.

Festivaluri: Locarno International Film Festival (1969), The New York Film Festival (1969), Silver Siren Award – International Film Festival Sorrento, OCIC Award for Best Adaptation – San Sebastian International Film Festival 1969.

Intrarea este liberă. Subtitrare în limba engleză.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame