fbpx

Film de Oscar la festivalul One World Romania

Pelicula poloneză nominalizată la premiile Oscar 2024, la categoria Cel mai bun documentar, va putea fi văzută la București pe 6 și 7 aprilie, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania.

Documentarul polonez Privind în retrovizor / Skąd dokąd, o coproducție Polonia – Franța – Ucraina, în regia lui Maciej Hamela are ca subiect începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Oameni suspendați în timp și spațiu în fața incertitudinii prezentului, iau decizia să renunțe la ceea ce au mai de valoare și, fără să stea pe gânduri, se urcă într-o dubă prăfuită cu plăcuțe de înmatriculare străine. Mașina parcurge mii de kilometri, îndeplinind diferite funcții: este sală de așteptare, spital, adăpost și, mai presus de toate, spațiu pentru confesiunile și spovedaniile care în mod firesc încep să fie împărțite de participanții la drum.

„Privind în retrovizor” este un portret colectiv format din experiențele oamenilor, care au un singur scop: să găsească un adăpost sigur. În dubă – refugiul lor temporar, diferențele de gen, vârstă, culoarea pielii, originea, identitatea, credințele sunt desființate.

Pelicula va fi prezentată pe 6 aprilie, ora 20.30, la Cinemateca Eforie, în prezența regizorului Maciej Hamela și va fi reluată pe 7 aprilie, ora 20.30, la Cinema Union.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame