fbpx

Filme maghiare @ TIFF Oradea

Între 29 septembrie – 1 octombrie 2023 Caravana TIFF ajunge pentru a șasea oară la Oradea, cu o selecție dedicată noii cinematografii maghiare. Programul cuprinde o selecție din cele mai noi și mai apreciate filme maghiare produse în ultimul an în Ungaria.

Pe 29 septembrie va fi proiectat la Teatrul de Stat Oradea filmul Hadik. Asediul Berlinului (r. Szikora János, 2023), un film de acțiune spectaculos, care prezintă un moment mai puțin cunoscut din istorie: asediul îndrăzneț al Berlinului efectuat de Hadik András și legenda celor 24 bucăți de mănuși de stânga, cu o paradă de vedete și scene de acțiune spectaculoase.

Pe 30 septembrie la Sala Transilvania (în spațiul vechiului cinematograf Transilvania) va fi proiectat drama Vârfuri și abisuri (r. Csoma Sándor, 2022) despre tragedia alpinistului Erőss Zsolt, în care tânărul regizor Csoma Sándor rupe tradiția filmelor biografice și prezintă povestea lui Erőss Zsolt nu din punctul lui de vedere, ci din punctul de vedere al soției, Sterczer Hilda, cea care are de confruntat procesul pierderii soțului și al doliului. 

Tot pe 30 septembrie va avea loc la Teatrul de Stat Oradea premiera orădeană a coproducției dintre România și Ungaria Libertate (r. Tudor Giurgiu, 2023) inspirat din faptele reale petrecute la Sibiu, în decembrie 1989, în timpul Revoluției.

Reclame

Pe 1 octombrie la Filarmonica de Stat Oradea va fi proiectat filmul Larry (r. Bernáth Szilárd, 2022). Filmul este povestea „coming of age” al unui rapper dintr-o zonă rurală defavorizată din Ungaria, care analizează ce efect are cariera în devenire asupra familiei sale și mai ales asupra lui. Pentru rolul principal interpretat în acest film actorul Vilmányi Benett a fost distins în 2023 cu Premiul pentru cel mai bun actor la Riviera International Film Festival în Italia, precum și la Gala Criticilor Maghiari de Film de la Budapesta. 

În cadrul programului TIFF Oradea va avea loc pe 29 septembrie un cine-concert cu un clasic al cinema-ului mut: filmul regizat de Janovics Jenő în 1917, filmat la Cluj-Napoca, Ultima noapte, acompaniat live de Wingman Jazz Trio.

Tot pe 1 octombrie publicul cinefil din Oradea va putea viziona la Teatrul de Stat Oradea drama Șase săptămâni (r. Szakonyi Noémi Veronika, 2022), care tratează o temă mult prea politizată într-un context psihologic: conform legislației din Ungaria o adolescentă în pragul bacalaureatului, având circumstanțe familiale și financiare dificile, are la dispoziție șase săptămâni să se decidă dacă își dă sau nu fetița spre adopție.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame