fbpx

Genocidul armean reflectat în literatură

24 aprilie este ziua comemorării Genocidului armean. În acea zi a anului 1915, câteva sute de intelectuali armeni au fost arestați și cei mai mulți dintre ei au fost uciși. Tot atunci populația armeană din Imperiul Otoman a fost deportată.

Muzeul Național al Literaturii Române, Uniunea Armenilor din România și Uniunea Scriitorilor din România și vă invită miercuri, 27 aprilie 2022, de la ora 17.00 la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8, la evenimentul intitulat „Genocidul armean reflectat în literatură”.

24 aprilie este ziua comemorării Genocidului armean. În acea zi a anului 1915, câteva sute de intelectuali armeni au fost arestați și cei mai mulți dintre ei au fost uciși. Tot atunci populația armeană din Imperiul Otoman a fost deportată în deșerturile Mesopotamiei unde foamea, frigul și epidemiile au făcut peste un milion și jumătate de victime. O civilizație trimilenară a încetat să mai existe în Anatolia, ținutul său de baștină.

Evenimentul din 27 aprilie 2022 omagiază memoria victimelor, evocă paginile de literatură care reflectă această tragedie care nu este doar a poporului armean, ci a întregii umanități și prezintă versuri din creația marilor poeți uciși atunci – Daniel Varujan și Siamanto.

Reclame

Vor lua cuvântul Excelența Sa, domnul Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România, istoricul Sorin Antohi, care va susține prelegerea „O perspectivă istorică a Genocidului armean”, urmată de o serie de prezentări sub tema „Genocidul armean în literatura română și în literatura lumii” la care vor participa Paul Cernat, Răzvan Voncu și Varujan Vosganian, iar la finalul întâlnirii, actorii Armine Vosganian și Florin Kevorkian vor susține un recital poetic.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame