fbpx

Heritage First. But when? – bienală dedicată patrimoniului cultural

Heritage First!, prima bienală din România dedicată exclusiv patrimoniului cultural, propune în perioada 17-18 noiembrie, un hibrid de evenimente culturale sub forma unui satelit în Timișoara și regiunea Banat cu scopul de a evidenția și explora relația oamenilor cu spațiul și comunitățile în care trăiesc, cât și de a co-crea și promova bune practici din domeniul dezvoltării sustenabile a patrimoniului.

Activitățile propuse conectează Timișoara – oraș desemnat Capitală Culturală Europeană în anul 2023 cu Băile Herculane – un oraș balnear în dezvoltare, recent inclus în Rețeaua Orașelor Termale Istorice din Europa și în Traseul European al Orașelor Termale Istorice, fiind singurul oraș termal din România în aceste liste. 

Activitățile programului satelit dezvoltat în Timișoara vin în sprijinul pachetelor tematice așa cum au fost ele definite în cadrul Bienalei Heritage First!, au un efect unitar și contribuie într-un mod integrat la consolidarea ecosistemului cultural local și la susținerea dialogului cultural național. 

Patrimoniul cultural este abordat așadar prin intermediul a două perspective – una artistică, însușită prin intermediul experienței unei rezidențe artistice mobile și – o perspectivă de specialitate conturată de o serie de conferințe, prezentări și workshop-uri ce vin ulterior în continuarea elaborării pachetului de rezoluții documentare rezultate în urma conferințelor tematice ce au avut loc în Băile Herculane la începutul lunii septembrie.

Reclame

Scopul programului cultural este de a genera dezvoltare culturală durabilă, de a crea cadrul optim pentru o mai bună cooperare între sectorul public și cel privat și de a transforma Băile Herculane într-un spațiu al creației și al experimentului.

Urmând temele principale ale conferințelor și ale prezentărilor, cât și scopul Bienalei Heritage First! organizate de Herculane Project, s-au conturat o serie de grupuri de lucru tematice care să ofere suport de specialitate și soluții la problemele orașului pe teme precum urbanism, cultură și promovare turistică, protejarea patrimoniului cultural și sprijinirea sectorului antreprenorial. Heritage First! But when? continuă seria de dezbateri și discuții ale grupurilor de lucru, extinzând temele abordate urmând nevoile stațiunii așa cum au fost ele expuse în diverse documente strategice. 

Heritage First! este un proiect dezvoltat de către Asociația Locus, co-organizat împreună cu Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică și Asociația de la 4, fiind co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național având ca partener principal Primăria Băile Herculane și ca parteneri strategici Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului și ICOMOS.

Reclame

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame