fbpx

Încep Zilele Culturale Maghiare din Cluj

Peste 500 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziții, tururi ghidate, mese rotunde, spectacole de teatru, proiecții de film la teatru, activități pentru copii, cros sau petreceri, vor avea loc timp de opt zile în oraș, în mai multe de 50 de locuri de desfășurare.

Cea de-a XIV-a ediția a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, care se va desfășura între 13 și 20 august 2023, celebrează atât intrarea în maturitate a festivalului, cât și revenirea în locurile de tradiție care au consacrat manifestarea. Peste 500 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziții, tururi ghidate, mese rotunde, spectacole de teatru, proiecții de film la teatru, activități pentru copii, cros sau petreceri, vor avea loc în mai multe de 50 de locuri din Cluj, astfel încât vizitatorii și localnicii să găsească tot timpul ceva de văzut, de ascultat sau de făcut.

Programele se vor desfășura atât în locații tradiționale – Piața Unirii, strada Kogălniceanu, strada Potaissa, curtea Muzeului de Artă și grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată, cât și în spații intrate recent pe harta festivalului, precum Casa Libertății Religioase.

În avanpremiera festivalului, sâmbătă, 12 august, vor avea loc vernisajele bilingve a nu mai puțin de 18 expoziții ce vor fi adăpostite de mai multe spații expoziționale din oraș, precum Muzeul de Artă, Bastionul Croitorilor, Galeria Apáczai, Muzeul Etnografic al Transilvaniei sau Galeria Ars Sacra Claudiopolitana. Iubitorii de artă vor putea admira astfel expoziția individuală a pictorului Árpád Márton, expoziția comună a graficianului András Szabó și a pictorului Sándor Juhos, expoziția artiștilor plastici din Sovata, expoziția de tapiserii a artistei Gazdáné Olosz Ella, expoziția In memoriam și Kántor Lajos, și multe altele.

Reclame

Ediția a XIV-a a festivalului se va deschide oficial luni, 14 august, cu concertul violonistei Illényi Katica, acompaniată la pian de Bundzik István și de Orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Dirijor va fi Kulcsár Szabolcs. Scena principală din Piața Unirii va oferi publicului evenimente muzicale de neuitat. Dacă marți, 15 august, scena va fi preluată de artiștii celei de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, de miercuri concertele de muzică ușoară vor fi în prim-plan. Miercuri, 16 august, pe scenă va urca trupa rock Edda Művek; joi, 17 august, publicul îi va putea asculta pe Blahalouisiana și Budapest Bar; vineri, 18 august, cei mici și cei mari pot lua parte la concertul pentru copii al lui Judit Halász, urmat de concertul legendelor rock maghiare – József Kalapacs, Rudán Joe și Miklós Varga, iar sâmbătă, 19 august, publicul se va delecta cu concertele trupelor Lóci jatszik și Honeybeast. Astfel, festivalul va număra nu mai puțin de 50 de concerte de diferite genuri muzicale.

Publicul se va putea bucura și la această ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj de o serie de tururi ghidate în oraș, organizate în limbile română, maghiară și engleză. Acestea sunt:

  • 𝗧𝘂𝗿𝘂𝗹 𝗼𝗿𝗴𝗶𝗹𝗼𝗿: 𝗢𝗿𝗴𝗶𝗹𝗲 𝗿𝗲𝗻𝗼𝘃𝗮𝘁𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗕𝗶𝘀𝗲𝗿𝗶𝗰𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗦𝗳. 𝗠𝗶𝗵𝗮𝗶𝗹 𝘀̦𝗶 𝗘𝘃𝗮𝗻𝗴𝗵𝗲𝗹𝗶𝗰𝗮̆-𝗟𝘂𝘁𝗵𝗲𝗿𝗮𝗻𝗮̆ 𝗣𝗶𝗲𝘁𝗮𝘁𝗶
  • 𝗧𝘂𝗿 𝗴𝗵𝗶𝗱𝗮𝘁 𝗽𝗲 𝗞𝗼𝗴𝗮̆𝗹𝗻𝗶𝗰𝗲𝗮𝗻𝘂
  • 𝗚𝗿𝗮̆𝗱𝗶𝗻𝗮 𝗠𝗶𝗸𝗼́ 𝘀̦𝗶 𝗶̂𝗻 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹 𝗭𝗼𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰 𝗮𝗹 𝗨𝗕𝗕
  • 𝗧𝘂𝗿 𝗴𝗵𝗶𝗱𝗮𝘁 𝗹𝗮 𝗰𝗮𝘀𝘁𝗲𝗹𝘂𝗹 𝗕𝗮́𝗻𝗳𝗳𝘆 𝗱𝗶𝗻 𝗕𝗼𝗻𝘁̧𝗶𝗱𝗮
  • 𝗣𝗹𝗶𝗺𝗯𝗮𝗿𝗲 𝗶̂𝗻 𝘁𝗿𝗲𝗰𝘂𝘁: 𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗮 𝗯𝗶𝘀𝗲𝗿𝗶𝗰𝗶𝗶 𝗦𝗳𝗮̂𝗻𝘁𝘂𝗹 𝗠𝗶𝗵𝗮𝗶𝗹
  • 𝗧𝘂𝗿 𝗴𝗵𝗶𝗱𝗮𝘁 𝗮𝗹 𝗰𝗼𝗹𝗲𝗰𝘁̧𝗶𝗲𝗶 𝗔𝗿𝘀 𝗦𝗮𝗰𝗿𝗮 𝗖𝗹𝗮𝘂𝗱𝗶𝗼𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗮𝗻𝗮
  • 𝗣𝗮𝘁𝗿𝗶𝗺𝗼𝗻𝗶𝘂𝗹 𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹-𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰 𝗮𝗹 𝗖𝗹𝘂𝗷𝘂𝗹𝘂𝗶: 𝗰𝗲, 𝗰𝗮̂𝘁 𝘀̦𝗶 𝗰𝘂𝗺 𝗽𝗮̆𝘀𝘁𝗿𝗮̆𝗺 𝘀̦𝗶 𝘃𝗮𝗹𝗼𝗿𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮̆𝗺

De asemenea, publicul român iubitori de teatru se va putea delecta cu cele patru spectacole prezentate de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, toate cu subtitrare. Este vorba despre spectacolul regizat de Szilágyi Enikő „Aceasta este învierea!” (miercuri, 16 august, ora 20:00), „Rubedeniile”, adaptarea după romanul lui Móricz Zsigmond semnată de László Bocsárdi și Ágnes Kali, în regia lui László Bocsárdi (joi, 17 august, ora 19:00), „Tinerii barbari”, o coproducţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj şi a Teatrului Cetăţii din Gyula în regia lui Vidnyánszky Attila jr. (vineri, 18 august, ora 19:00) și spectacolul „Édes Anna”, o dramatizare a romanului cu același nume al scriitorului Kosztolányi Dezső, în regia lui Szabó K. István (sâmbătă, 19 august, ora 20:00).

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame