fbpx

Întâlnire cu scriitorul Fabio Gambaro

Istituto Italiano di Cultura di Bucarest organizează, joi 23 noiembrie 2023, la ora 16.00, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus o întânire cu scriitorul italian Fabio Gambaro, în Sala Cupola de la Romexpo.

Fabio Gambaro, jurnalist cultural, locuiește în Franța de peste treizeci de ani și conduce Italissimo, un festival de literatură și cultură italiană. A fost directorul Institutului Italian de Cultură de la Paris.

A scris, împreună cu Daniel Pennac, L’amico scrittore (2015). În 2023 a publicat, la editura Feltrinelli, volumul Lo Scoiattolo sulla Senna. L’avventura di Calvino a Parigi. Acesta constituie, în același timp, un eseu de critică literară și o investigație jurnalistică.

Punctul de plecare al cărții este mutarea scriitorului din San Remo în Ville Lumière: Calvino sosește în 1967, cu intenția de a rămâne pentru cinci ani, dar locuiește aici timp de treisprezece ani, până în 1980. Astfel, la sfârșitul anilor șaizeci, Calvino, care deja acumulase mult din cultura franceză, devine un soi de eremit la Paris – așa cum spune și titlul unei colecții de scrieri de-ale sale, intră în contact cu cei mai importanți reprezentanți ai structuralismului și ai grupului Oulipo și creează trei romane de o importanță fundamentală, Orașele invizibile, Castelul destinelor încrucișate, Dacă într-o noapte de iarnă un călător.

Reclame

Cercetător în domeniul literaturii stabilit în Franța de peste treizeci de ani, Fabio Gambaro dezbate pe tema ultimei sale cărți cu Mathieu Fabre, de la Librăria franceză Kyralina din București (în limba franceză, cu traducere simultană în română).

Eveniment organizat de Institutul Italian de Cultură și de Institutul Francez din București, în colaborare cu Laboratorul Calvino, în cadrul seriei de manifestări dedicate centenarului nașterii lui Italo Calvino.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame