fbpx

Istoric al Dobrogei – comemorare Virgil Coman

Institutul Frații Golescu ne invită sâmbătă, 25 noiembrie 2023, ora 12.00, la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Media, la evenimentul comemorativ „Călător prin istorie, Profesorul Virgil Coman”.

Evenimentul este organizat în cinstea profesorului Virgil Coman, pentru a-i aduce un omagiu celui care a fost un remarcabil istoric al Dobrogei, al românilor de la sud de Dunăre și un prieten al comunității turce din România.

În cadrul evenimentului va avea loc și lansarea volumului „Strigătul deznădăjduit al unui popor înlănțuit. Jalea unei națiuni în lanțuri. Banat – Timoc – Macedonia”, dedicat regretatului prof. dr. Virgil Coman, șef al Direcției Județene a Arhivelor Naționale Constanța, un iubitor al documentelor, susținător împătimit al luptei românilor din Peninsula Balcanică, pentru identitate națională și conștiință istorică.

Ediția volumului a fost îngrijită de dr. Robert Stănciugel – istoric, expert al istoriei românilor în spațiul balcanic, coordonatorul Departamentului de Apărare prin Cultură din cadrul S.C.M.D.

Reclame

Născut în Dobrogea, mai precis în Medgidia, Virgil Coman a avut o carieră de istoric, arhivist, profesor și publicist. A obținut titlul de doctor în istorie cu o teză de doctorat intitulată „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii.” A scris lucrarea „Aromânii și meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare” apărută în anul 2016, după moartea sa. În plus, a fost autorul unei lucrări foarte importante de cercetare documentară a istoriei orașului Constanța, pe care a intitulat-o „Constanța – mărturii documentare”, volumul I cuprinzând regulamentele administrației locale din perioada 1879 – 1949. 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame