fbpx

Japonia este invitatul de onoare la Bookfest

După doi ani de pauză, se reia Bookfest, cel mai important salon de carte din România. Vă puteți trece în agendă zilele de 1-5 iunie, Romexpo, Pavilionul B2. Invitatul de onoare este Japonia, care va organiza peste 60 de evenimente: de la întâlniri cu scriitori contemporani la ateliere de manga, ikebana, pictură și dans tradițional.

Să le luăm pe rând:

Vă interesează literatura?

Dacă vă place literatura japoneză, vă puteți întâlni cu Yōko Tawada sau Akira Mizubayashi, scriitori cu volume traduse în limba română la editurile Polirom, respectiv Humanitas, la lansări de carte și sesiuni de autografe.

Alți doi autori japonezi contemporani vor intra în legătură online cu iubitorii de literatură japoneză: Yōko Ogawa și Hiromi Kawakami, cu romane traduse la Humanitas Fiction, respectiv Polirom.

Reclame

Marii maeştri ai literaturii japoneze și cărțile lor, Osamu Dazai, Yasunari Kawabata, Yukio Mishima sau Haruki Murakami, vor fi subiectul unor dezbateri și mese rotunde.

Un alt invitat special este scriitorul, muzicianul și jurnalistul catalan Francesc Miralles, autorul volumului IKIGAI, o carte esențială despre modul de viață japonez, tradusă cu succes la Editura Humanitas Fiction.

Vă interesează cultura japoneză în general?

Veți putea audia prelegeri despre legătura dintre Zen și arta japoneză a tragerii cu arcul sau despre ceremonia ceaiului.

Reclame

Sau veți putea participa la ateliere despre:

  • Haiku, cea mai scurtă formă poetică din lume.
  • Ikebana, aranjamentele florale japoneze care redau frumusețea utilizând flori, crengi, frunze, folosind plantele și spațiul din jurul acestora.
  • Nihonga, pictura în stil japonez ce folosește tehnici și materiale diferite de cele din pictura occidentală.
  • Nihon buyo, dansuri tradiționale japoneze, dansate în costume tradiționale – kimono – și în acompaniamentul muzicii japoneze vechi.

Vă interesează subiectul manga?

Veți putea participa la dezbateri pe tema tradiției manga. Cu ocazia asta puteți afla, dacă încă nu știați, că în România există o Olimpiadă de Benzi Desenate sub egida COSR. Motiv pentru care la una dintre dezbateri vă puteți întâlni cu Mihai Covaliu, Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, și cu Mihai Grăjdeanu, autor și profesor român de benzi desenate, inițiatorul Olimpiadei de Benzi Desenate. Alte dezbateri despre fenomentul manga sunt în colaborare cu Mircea Mureșan, organizatorul East European Comic Con.

Cei mici vor putea participa chiar la ateliere de manga. Bine, cu cei mici puteți să mergeți de 1 iunie, că tot e zi liberă de Ziua Internațională a Copilului. În programul zilei găsiți:

  • un atelier de confecționat koinobori din hârtie – zmeie sub formă de crap, cu care se decorează casele japoneze, pentru ca băieții din casa respectivă să crească sănătoși
  • un alt atelier de kamishibai – lectura unei povești, acompaniată de derularea unor imagini.

Vă interesează filmele?

La cinematograful Bookfest vor fi proietate filme japoneze, realízate de regizori renumiți.

Programul detaliat al invitatului de onoare îl găsiți aici.

Sursa informațiilor: site-ul oficial Bookfest.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame