fbpx

Lansare de carte la Centrul Ceh

Centrul Ceh din București găzduiește astăzi un eveniment în cadrul căruia scriitorul Petr Blažek își va prezenta cartea „Torțe vii în Blocul Sovietic. Cazuri de autoincendiere motivate politic în anii 1966-1989”.

La evenimentul de lansare a volumul, va fi invitat și Adrian Cioroianu, istoric și profesor, care va aduce perspectiva sa unică asupra subiectului. Seara va fi găzduită de Cosmin Budeanca. Programul va mai include proiecția documentarului ceh „Cred că nu va mai fi nevoie de lumină” de Olga Sommerova, care va adăuga o dimensiune profundă la tema cărții și va întregi subiectul discuției.  

Publicația, tradusă în limba română de Helliana Ianculescu și editată de Fundația Culturală Memoria, oferă o privire în profunzime asupra cazurilor de autoincendiere motivate politic care au avut loc în perioada cuprinsă între 1966 și căderea regimurilor comuniste în 1989. Lucrarea lui Blažek nu numai că face lumină asupra evenimentelor dramatice, dar oferă și o înțelegere profundă a contextului istoric și a destinelor umane afectate de această perioadă întunecată.

Subiectul acestei monografii istorice este reprezentat de cazurile de autoincendiere motivate politic în blocul sovietic în perioada 1966-1989. Pe baza surselor istorice, autorul a scris un studiu al acestui fenomen și a făcut douăzeci și unu de portrete ale purtătorilor de torțe în viață în care este documentată cel puțin parțial motivația politică. În total, opt cazuri au avut loc în Uniunea Sovietică (în ceea ce este astăzi Rusia, Ucraina, Lituania și Letonia), șapte cazuri de autoincendiere au avut loc în Cehoslovacia, două cazuri sunt din România și Polonia, iar câte unul din Germania de Est și Ungaria. Un număr semnificativ dintre acestea au fost reacții radicale la ocuparea Cehoslovaciei în august de către armatele celor cinci țări ale Pactului de la Varșovia și la reprimarea Primăverii de la Praga. Cazurile budiștilor vietnamezi au jucat inițial un rol esențial în alegerea autoimolării ca formă de protest radical. Începând cu ianuarie 1969, autoimolarea lui Jan Palach, în special, a avut o semnificație inițiatică, care a provocat un mare val de adepți nu numai în țară, ci și în străinătate. (sursa: ustr.cz)

Reclame

Petr Blažek, cercetător al Institutului pentru Studiul Regimurilor Totalitare, are o carieră remarcabilă în istoria politică. Datorită pregătirii sale academice și intereselor sale profesionale, a devenit o autoritate în domeniul studiului regimurilor totalitare. Lucrările anterioare ale lui Blažek privind aspectele politice și sociale subliniază capacitatea sa de a lega teoria de practică. A acționat în calitate de consilier de specialitate în producția mai multor documentare istorice și filme de lungmetraj (de exemplu, The Burning Bush, The Charlatan). 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame