fbpx

Lucruri care dor. Povești și amintiri ale unor familii transnaționale

Cum se redefinește relaţia dintre părinţi şi copii acum, când cadourile sau sprijinul financiar iau locul experienţelor trăite împreună? Când apropierea fizică rămâne în spatele unor aplicații? Ce impact au toate acestea asupra copiilor şi părinţilor? „LUCRURI CARE DOR” redă atitudini legate de aceste teme, pornind de la anii ’60 şi până în prezent.

Goethe Institut România organizează, în perioada 24.08 – 30.09.2023, în Pavilionul Goethe, Calea Dorobanților 32, expoziția „Lucruri care dor. Povești și amintiri ale unor familii transnaționale”. Intrarea este liberă.

Bazată pe documentare, expoziția urmărește impactul migraţiei forței de muncă asupra noţiunilor de maternitate şi familie, din perspectiva unor lucrătoare migrante şi a copiilor lăsaţi în urmă. Pornind de la experienţele unor familii transnaţionale din prezent şi din trecut, instalația împletește povești emoționante și obiecte marcante pentru viața acestora.

La nivel global, migraţia forței de muncă creează noi modele ale familiei transnaţionale, care în ciuda distanţelor geografice se străduiește să menţină contactul între membri. În perioada acordurilor de angajare din anii ’60, mulţi părinţi au fost nevoiţi să-şi lase copiii în urmă, deoarece orele de muncă făceau imposibilă îngrijirea lor. În zilele noastre, lucrătorii migranţi din Europa de Est sunt cei care, în marea lor majoritate, îşi neglijează familiile pentru oportunitatea unor câștiguri în ţări mai dezvoltate.

Reclame

Cum se redefinește relaţia dintre părinţi şi copii acum, când cadourile sau sprijinul financiar iau locul experienţelor trăite împreună? Când apropierea fizică rămâne în spatele unor aplicații precum Skype sau WhatsApp? Ce impact au toate acestea asupra copiilor şi părinţilor? „LUCRURI CARE DOR” redă atitudini legate de aceste teme, pornind de la anii ’60 şi până în prezent.

bi`bak (în limba turcă: aruncă o privire) este o organizație non-profit și un spațiu independent de artă contemporană cu sediul în Berlin, care își concentrează activitatea în jurul narativelor transnaționale, a migrației, mobilității globale și a dimensiunilor estetice ale acestora. Programul bi’bak analizează diferite discipline în artă, domeniul academic și dezvoltare comunitară, cuprinzând proiecții de filme, expoziții, ateliere precum și evenimente muzicale și experiențe culinare.

Acest proiect realizat de bi`bak Berlin este prezentat la București de către Goethe-Institut. Conceptul şi conducerea artistică sunt semnate de Malve Lippmann și Can Sungu (bi’bak Berlin).

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame