fbpx

O nouă ediție Classix Festival la Iași

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 – 25 februarie 2024.

Cea de-a cincea ediție va aduce în premieră europeană o suită interdisciplinară ce îmbină muzica orientală cu poezia persană, pe fundalul tradițiilor muzicale europene și influențele de jazz. Întregul parcurs muzical va oferi o explorare a segmentului clasic contemporan, iar încheierea va fi marcată de o incursiune în „world music”, subliniind excelența și universalitatea patrimoniului muzical.

Classix redefinește experiența de concert, prin intermediul interdisciplinarității și o adaptează la publicul contemporan, încurajează dialogul, repoziționează muzica clasică din lumea elitelor și o aduce mai aproape de curioși, pasionați și exploratori, cu ajutorului noilor tehnologii și a artelor de tip new media.

Scopul festivalului este acela de a încuraja noua generație să își lărgească interesele intelectuale, precum și revitalizarea culturală a orașului. Temele ilustrate includ atât tradiții naționale cât și europene, determinând promovarea diversității culturale și a patrimoniului autohton la nivel internațional. Repertoriul concertelor își propune să familiarizeze publicul său cu opus-uri, compoziții și artiști care nu se bucură de lumina reflectoarelor în programul filarmonicilor din țară.

Reclame

Din acest an, Classix se va extinde, un prim concert fiind programat, pe 26 februarie, la București.

Festivalul a crescut de la an la an, iar în cele 4 ediții desfășurate până acum Classix a strâns peste 235 artiști naționali și internaționali, în 28 de concerte în locații emblematice ale Iașului și un public de peste 14.000 de spectatori fizici și 240.000 în online. Alături de sfera concertistică, festivalul s-a distins prin numeroase proiecte și activități conexe, redat de seria de evenimente Classix in Focus, ce a cuprins 15 panel-uri din zona academică, culturală și antreprenorială, 2 vernisaje, 3 expoziții, 2 flashmob-uri, o lansare de carte, 7 proiecții de film, 1 maraton de scurtmetraje, 2 tururi ghidate și un workshop muzical.

Totodată, festivalul a dezvoltat și fondul Classix in Art – un program de masterclass-uri în muzică și burse de creație oferite în domeniul muzicii, artelor vizuale, artelor spectacolului și a intervențiilor culturale ce susțin tinerii artiști români și străini cu cariere promițătoare.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame