fbpx

Port popular şi obiecte din Ţara Crişurilor, expuse la Veneţia

Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Institutul Cultural Român şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează în Galeria Institutului, în perioada dedicată manifestărilor renumitului Carnaval de la Veneţia, expoziția „Bucuria sărbătorii. Port popular din Nord-Vestul României”.

Expoziţia va cuprinde numeroase obiecte originale din patrimoniul muzeului: piese de port popular (alcătuind şaisprezece costume populare complete din principalele subzone etnografice ale Ţării Crişurilor: Crasna–Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb), piese de textile, podoabe ţărăneşti, piese de ceramică, de lemn şi o icoană pe sticlă, acestea din urmă expuse pentru a evidenţia aspecte care privesc cultura materială şi spirituală a zonei, legate de portul popular şi de sărbătoarea Lăsatul Secului. Acest demers expoziţional este menit a aduce în atenţia publicului vizitator italian şi internaţional specificitatea portului popular din Crişana, dar şi atmosfera de bucurie şi comuniune prilejuită de sărbătorile creştine, când se vizitau rudele mai apropiate şi aveau loc ospeţe şi petreceri care precedau începerea postului Sf. Paşti. Ne propunem ca prin obiectele expuse să ilustrăm aspecte care ţin de comportamentul social şi particularităţile regionale ale sărbătorii, dar mai ales să evidenţiem somptuozitatea costumelor populare, a podoabelor ţărăneşti, purtate în asemenea momente, în trecut, de populaţia de pe aceste meleaguri.

Prezenţa exponatelor din colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor în Italia, în perioada manifestărilor renumitului Carnaval de la Veneţia, va duce la o mai bună cunoaştere a culturii şi civilizaţiei tradiţionale româneşti, a valorilor materiale şi spirituale din zona etnografică bihoreană, de către publicul italian şi internaţional care vizitează oraşul. Numărul mare de vizitatori prezenţi la un eveniment atât de cunoscut, aşa cum este 

Carnavalul de la Veneţia, va îngădui promovarea şi popularizarea valorilor şi autenticităţii patrimoniului etnografic din Nord–Vestul României. Expoziţia organizată la Veneţia vine atât în întâmpinarea dorinţei de cunoaştere, de descoperire a culturii tradiţionale, a publicului vizitator italian şi străin, interesat de autentic şi frumos, cât şi a revitalizării valorilor culturii naţionale ale numeroşilor români prezenţi, sub o formă sau alta, în diferitele comunităţi ale diasporei din Italia. Proiectul promovează cultura tradiţională românească specifică zonei etnografice Bihor. Costumul popular din Ţara Crişurilor a evoluat pe fondul comun ce a păstrat de-a lungul secolelor specificitatea portului românesc, înscriindu-se astfel în marea arie a portului românesc din Transilvania.

Reclame

Costumul popular din Ţara Crişurilor, mai fastuos la câmpie şi mai sobru spre ţinuturile deluroase sau de munte, porneşte de la aceleaşi materii prime textile de bază, piesele vestimentare fiind realizate din pânză de casă sau pânză industrială, având aceeaşi linie de croială şi de plasare a câmpurilor ornamentale. Diferenţele care s-au înregistrat în structura şi motivele ornamentale ale vestimentaţiei rurale au dus la cristalizarea unor zone şi subzone de port tradiţional: valea Barcăului şi a Crasnei, bazinul Crişului Repede, bazinul Crişului Negru şi bazinul Crişului Alb.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame