fbpx

Salonul de Miniatură Textilă 2021 Zestrea

Ediţia a X-a a Salonului de Miniatură Textilă 2021 aduce în discuție o temă atipică: „ZESTREA”

Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Arte Decorative, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă invită vineri, 17 decembrie 2021, orele 16.00, la Sala Noua Galerie, la deschiderea ediţiei a X-a a Salonului de Miniatură Textilă 2021, care aduce în discuție o temă atipică: „ZESTREA”.

Conform Dicționarului Explicativ 2009: „ ZÉSTRE s. f. 1. Avere (mobilă sau imobilă) care se dă unei fete când se mărită.” Tranzacțional, conjugal, termenul a sărăcit oarecum în conotații, umbrind etimologia sa mult mai radicală ce face trimitere la termenul latin: dextrae cel care însemna „făgăduință solemnă”.

Și totuși, zestrea, îndreptată etimologic spre viitor ca promisiune sau, mai acut, ca „făgăduință solemnă”, este, de fapt o arhivă. Un mod de a documenta proveniența, istoria, trecutul. Zestrea este o formă de memorie. Personală sau colectivă, resuscitată într-un rit de trecere, într-un prag – zestrea e o alternativă la ADN pentru că ea documentează genetic, în aceeași măsură în care proiectează în viitor.

Reclame

Salonul Național de Miniatura Textilă, la 10 ani de la relansare sub curatoriatul soților Marijana și Relu Bițulescu și Alexandra Crăciun, deschide un prag: între memoria unui timp consumat și făgăduința unei alte durate.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Noua Galerie până în ziua de 9 ianuarie 2022, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame