„Străzile vor fi invadate de colindători, urători, mascaţi şi alaiuri tradiţionale din Ţinutul Neamţului şi zonele apropiate judeţului nostru, dând ocazia publicului să se bucure din plin de atmosfera specifică minunatelor sărbători ale iernii„, a declarat directorul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, Carmen-Elena Nastasă.
Parada formaţiilor, care va începe la ora 16:00 de la Teatrul Tineretului şi va străbate traseul Hotel „Ceahlău’ – Muzeul de Istorie – Casa de Cultură – Teatrul Tineretului, va culmina cu un spectacol artistic impresionant, la ora 17:00, pe scena din Piaţa Ştefan cel Mare.
La paradă participă formaţiile Floricică de la munte, Urşii de la Asau, Alaiul din Cepleniţa, Sumanarii, Banda lui Jianu, Răzeşii Cracăului, Năvala urşilor, Străjerii muntelui, Alaiul de la Pânceşti şi Comorile Neamţului. Spectacolul extraordinar oferit de Lupii lui Calancea şi Urşii din Asău va începe la ora 19.00.
Organizator al Festivalului de datini şi obiceiuri „Steaua sus răsare” este Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ. Festivalul a debutat în 1996, fiind singura activitate artistică judeţeană de anvergură care pe parcursul a cinci decenii s-a desfăşurat an de an, neîntrerupt. Pe parcursul celor peste cinci decenii, fondul manifestării a rămas mereu acelaşi, la Piatra-Neamţ: în fiecare lună decembrie se întâlnesc grupuri din judeţ, din ţară şi, în ultimii ani, şi din zonele din afară ţării locuite de români (Republica Moldova şi Ucraina), care participă la o paradă a datinilor şi obiceiurilor româneşti din timpul sărbătorilor de iarnă.