fbpx

Tătarii au petrecut Hîdîrlezul la Mangalia

Uniunea Democrată Tătară (UDT) a organizat, în acest sfârșit de săptămână, proiectul Hîdîrlez – sărbătoare preislamică înscrisă în patrimoniul UNESCO.

Scopul proiectului este cunoașterea și promovarea elementelor patrimoniului imaterial al comunității etnice tătare, oferind un spațiu de dialog intercultural prin apelul la redescoperirea jocurilor tradiționale înscrise în patrimoniul UNESCO, a muzicii, dansurilor și gastronomiei tradiționale, a meșteșugurilor și obiceiurilor prin interacțiune și abordare practică. 

Proiectul reface legătura între istorie, cultură, artă și educație, promovând conturarea identității etnice  naționale și contribuie la așezarea valorilor culturale naționale și punerea în evidență a patrimoniului cultural imaterial UNESCO,  pe un traseu de interes larg pentru public, cu o atenție deosebită pentru tineri și copii.

În cadrul proiectului s-au desfășurat concursuri și jocuri tradiționale: jocuri intelectuale (Toguzkumalak, Bestemshe, Mangala), Asîk Atîu (arşice), tir cu arcul tradițional, kol kureș,  trage băţul și trage funia. Cursele de cai au fost organizate de Herghelia Mangalia. 

Reclame

Hîdîrlez este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii care aduce o contribuţie valoroasă în promovarea şi cunoaşterea culturii etniei turcice-tătare şi a diversităţii culturale ca o valoare pozitivă spre o educaţie interculturală la nivel național și internațional.

Pentru a marca Ziua Limbii Tătare și Surghiunul ce fac parte din istoria tătarilor din întreaga lume, UDT a mai organizat seminarul intercultural The World of TATAR care s-a bucurat de invitați speciali naționali și internaționali și lansarea cărții Cântece tătărești din Crimeea, realizată de dl Cetin Geambulat.

Proiectul a fost încununat de o seară culturală tradițională TATAR Keshesi cu artisti renumiti ce a contribuit la promovarea și conservarea  patrimoniului cultural al comunității etnice tătare.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame