fbpx

„Teatrele realizate de Fellner & Helmer” @Oradea

Teatrul de Stat „Regina Maria” din Oradea este următoarea oprire a turneului expoziției „Teatrele realizate de Fellner & Helmer”, amplu demers de cercetare dedicat patrimoniului arhitectural pentru artele spectacolului.

Când trăiește cu adevărat clădirea unui teatru? Poate un monument istoric să mai fie în pas cu vremurile și la peste un secol de la construirea lui? De la asemenea întrebări pornește proiectul realizat, la inițiativa Forumului Cultural Austriac București, de către arhitecta și specialista româncă în monumente istorice, Loredana Stasisin. 

Aceasta a explorat secretele a 12 din cele câteva zeci de teatre construite la sfârșitul secolului al XIX-lea si începutul secolului al XX-lea, în toată Europa – între care patru aflate în România –, de către celebrul birou austriac de arhitectură condus de Ferdinand Fellner și Hermann Gottfried Helmer. Expoziția și platforma web „Teatrele realizate de Fellner & Helmer. Reflecții subtile asupra specificităților locale și a valorilor identitare” vor fi lansate la Oradea pe data de 30 noiembrie, ora 17.30, la sediul Teatrului de Stat (Piața Regele Ferdinand nr 4-6). 

Acest proiect a fost realizat cu sprijinul Teatrului de Stat „Regina Maria” din Oradea și al Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, fiind conceput special pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Demersul se află sub egida Ministerului austriac al Afacerilor Europene si Internaționale, cu ocazia aniversării a 50 de ani de activitate a Departamentului pentru afaceri culturale Internaționale al acestei instituții. Proiectul este inspirat de Graz Museum și beneficiază de susținerea Kulturvermittlung Steiermark și al Societății Austro-Române.

Reclame

Expoziția și platforma electronică aferentă – https://www.fellner-helmer.theater/ – deschid ușile unor edificii emblematice din Graz, Viena (Austria), Sofia (Bulgaria), Zagreb, Rijeka, Varazdin (Croația), Budapesta (Ungaria), Cluj-Napoca, Iași, Oradea și Timișoara (România), concepute de renumiții creatori de clădiri dedicate exclusiv artelor spectacolului, Ferdinand Fellner și Hermann Gottfried Helmer. Dincolo de rețeta arhitecturală modernă (chiar si azi, la peste un secol distanță) și de succes, imaginată special pentru nevoile culturale ale comunităților locale, aceste piese ale unui original puzzle continental vorbesc modurile durabile de administrare a moștenirii culturale.

Intrarea este liberă, iar expoziția va putea fi vizitată în foaierul clădirii Teatrului de Stat până la sfârșitul lunii decembrie, când își va continua turneul în celelalte teatre din România semnate de Fellner & Helmer, iar apoi, în străinătate, prin intermediul rețelei Forumurilor Culturale Austriece.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame