fbpx

Vernisajul expoziției „Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi”

Expoziţia de pictură contemporană „Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi” se va deschide pe 15 noiembrie, în Sălile Kretzulescu ale Muzeului Naţional de Artă al României și va putea fi vizitată până pe 18 februarie 2024.

„Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi” prezintă 29 de picturi şi o ţesătură din mătase, create de artist în perioada 1989 – 2023.

Realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Turcia în România, expoziţia va fi vernisată, de la ora 18,00, în prezenţa artistului Devrim Erbil, a curatoarei Yildiz Ibram şi a ambasadorului Republicii Turcia, Ozgur Kivanc Altan.

În viziunea pictorului, un artist ar trebui să debuteze inspirându-se din tradiţia ţării sale. Aşa că, începând cu anii 1970, a început să picteze abstracţii ale peisajelor urbane şi naturale din oraşele anatoliene şi din Istanbul. Erbil desenează vederi de sus într-un stil abstract contemporan şi peisaje cu o compoziţie care se bazează pe schiţe, stabilind o legătură cu picturile tradiţionale turceşti în miniatură. Lucrările sale nu sunt simple imitaţii ale miniaturii tradiţionale, ci sunt lucrări moderne, originale, colorate cu o cantitate imensă de detalii realiste„, precizează organizatorii.

Reclame

Devrim Erbil s-a născut în anul 1937 în Uşak, centrul Regiunii Egee a Turciei, şi a deschis sute de expoziţii personale atât în Turcia, cât şi la nivel internaţional. De-a lungul carierei sale artistice, a iniţiat numeroase expoziţii mixte care au promovat arta Turciei în diferite oraşe din lume (Alexandria, Belgrad, Sofia, Kuwait), a publicat articole în reviste de artă, a predat la Academia de Arte Frumoase din Istanbul şi din anul 2004 Municipalitatea Metropolitană Balakesir a înfiinţat un muzeu care îi poartă numele.

Vernisajul va fi urmat de un concert instrumental de Kanun, susţinut de renumitul interpret turc Hakan Gungor. Programul va cuprinde piese scrise de Dimitrie Cantemir, piese otomane şi piese din culturilor etniilor din Turcia, cântece sefarade, arabe, cântece din Balcani, armeneşti, greceşti şi cecene.

Evenimentul celebrează 350 de ani de la naşterea marelui cărturar Dimitrie Cantemir şi 100 de ani de la înfiinţarea Republicii Turcia.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame