fbpx

Virtuoz polonez în concert la Târgu Mureș

Melomanii sunt invitați în această seară la la Palatul Culturii din Târgu Mureș pentru a-l asculta, în cadrul celui mai mare festival de chitară din Europa, pe Łukasz Kuropaczewski – un virtuoz polonez al chitarei clasice.

Łukasz Kuropaczewski, un virtuoz polonez al chitarei clasice va concerta pe 9 august, pentru prima oară în România, la Palatul Culturii din Târgu Mureș în cadrul 18. Harmonia Cordis International Guitar Festival, celui mai mare festival de chitară din Europa. Intrarea este liberă.

Chitaristul Łukasz Kuropaczewski este pe cale să devină o figură importantă pe scena mondială a muzicii clasice. Născut în 1981 în micul oraș polonez Gniezno, Łukasz a început să studieze chitara la vârsta de zece ani. La 13 ani, talentul său timpuriu l-a adus în atenția distinsului profesor de chitară Piotr Zaleski, cu care a studiat în perioada 1994-2003. După ce a obținut o diplomă de masterat la Academia de Muzică din Wroclaw, Polonia, a călătorit în SUA cu o bursă completă pentru a studia cu Manuel Barrueco la Institutul Peabody, unde a primit o diplomă de artist în 2008. În acest timp, a susținut concerte în țara sa natală și în întreaga lume, demonstrându-și pasiunea și precizia remarcabile în fața unui public entuziast.

Mereu foarte solicitat ca recitalist și ca solist alături de diverse orchestre, a fost invitat să cânte în numeroase festivaluri din țări precum Franța, Spania, Germania, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Islanda, Grecia, Bulgaria, Japonia, China, Canada, Mexic, Panama și Statele Unite. Printre cele mai importante recitaluri solo ale sale se numără apariții la Royal Festival Hall din Londra, Concertgebouw din Amsterdam, Sala Filarmonicii Naționale din Varșovia, Sala Ceaikovski din Moscova și Carnegie Hall din New York. Un colaborator avid de muzică de cameră, lucrează frecvent cu muzicieni din Polonia natală, precum și cu Cvartetul de coarde Orion, Avi Avital, Chen Reiss, Richard Galliano. 

Reclame

A interpretat în premieră Concerte de A. Gilardino, K. Meyer, M. Gorecki, A. Tansman (premieră poloneză), K. Penderecki (versiunea pentru chitară a Concertului pentru vioară în premieră cu Sinfonia Varsovia și Maximiano Valdes). K. Meyer și A. Giardino i-au dedicat Sonatele pentru chitară lui Kuropaczewski. În 2015, Kuropaczewski a interpretat în premieră un cvintet de chitară „Acequias” de M. Neikrug la Festivalul de Muzică de Cameră din Santa Fe și „Trei piese pentru chitară” ale sale la Muzeul de Artă din Baltimore, MD. 

Kuropaczewski a fost profesor de chitară la Universitatea din Pennsylvania în perioada 2008-2010. În prezent, face parte din corpul profesoral al Academiei de Muzică din Poznan, Polonia, având un doctorat în interpretare. De asemenea, este directorul artistic al Festivalului Academiei Poloneze de Chitară, care are loc în fiecare an la Poznan. Până în prezent, a înregistrat șase CD-uri. Kuroipaczewski cântă la chitarele lui Leszek Gajdzik (Polonia) și Ross Gutmeier (SUA) și folosește corzi Savarez Alliance Corum.

Detalii despre eveniment găsiți aici!

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame