Visuali Italiane 2024 – București

În perioada 4 – 10 martie 2024, Institutul Italian de Cultură din București, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și cu Cinema Muzeul Țăranului, organizează cea de-a treia ediție a festivalului dedicat celor mai recente producții cinematografice italiene, Visuali Italiane. Anul acesta festivalul ajunge și la Cluj-Napoca (14-17 martie), Iași (23 – 24 martie), Timișoara (28 – 31 martie) și Sibiu (30 mai – 1 iunie).

„Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România” aduce publicului cele mai bune producţii recente, de la regizori consacraţi la debuturi uimitoare, precum şi filme de referinţă, care vor putea fi văzute în prezenţa invitaţilor speciali, regizori sau actori, transmit organizatorii.

Festivalul oferă o panoramă variată, cu propuneri în forme și de genuri diferite, în care dorința de a realiza filme de autor și pasiunea pentru divertisment se completează, iar fiecare film reprezintă un univers aparte.

Publicul din România este invitat să urmărească filme ale unor regizori celebri, aplaudați la marile festivaluri internaționale (Matteo Garrone cu „Eu căpitan”, Alice Rohrwacher cu Himera), debuturi uimitoare („Patagonia” de Simone Bozzelli și „Adevăratele continente sunt oceanele” de Tommaso Santambrogio), producții ample („Adagio” de Stefano Sollima, „Comandantul” de Edoardo De Angelis), filme cu tematică socială și vocație populară („Clădirea LAF” de Michele Riondino, „Artificii” de Giuseppe Fiorello), filme regizate de femei („Ți-am zis eu!” de Ginevra Elkann, „Mizericordie” de Emma Dante, precum și deja citata „Himera”, de Alice Rohrwacher), precum și un intens film documentar („Pur și simplu necunoscuți” de Valentina Cicogna și Mattia Colombo).

Reclame

În încheiere, Visuali Italiane propune o (re)întâlnire cu „Consecințele iubirii”, un film cult de Paolo Sorrentino, la 20 de ani de la lansarea acestuia pe marile ecrane.

O călătorie în cinematografia italiană de azi este un îndemn la curiozitate, la descoperire, la savurarea fără prejudecăți a surprizei. De fapt, avem de-a face cu o panoramă extrem de variată, cu forme și genuri diferite, în care dorința de a realiza filme de autor și pasiunea pentru divertisment nu sunt două forțe care se anulează reciproc, ci perspective care se completează. Selecția din Visuali Italiane 2024 își propune să ofere publicului din România o dovadă a acestei bogății. Și o face propunând un itinerar în felul său bogat în aventuri, în care fiecare film reprezintă un univers aparte, un corp viu care freamătă, urmând linii tematice și exigențe estetice care nu sunt deloc repetitive sau previzibile. De la regizori deja consacrați pe marile scene internaționale (Matteo Garrone cu Eu căpitan, Alice Rohrwacher cu Himera) la debuturi uimitoare (Patagonia de Simone Bozzelli și Adevăratele continente sunt oceanele de Tommaso Santambrogio), de la mari producții ale genului (Adagio de Stefano Sollima, Comandantul de Edoardo De Angelis) la filme care îmbină teme importante cu o vocație populară evidentă (Clădirea LAF de Michele Riondino, Artificii de Giuseppe Fiorello), cu o atenție deosebită pentru filme regizate de femei (Ți-am zis eu! de Ginevra Elkann, Mizericordie de Emma Dante, precum și deja citata Alice Rohrwacher) și pentru intensitatea filmului documentar (Pur și simplu necunoscuți de Valentina Cicogna și Mattia Colombo). În încheiere, un cadou și o celebrare specială: cu ocazia celei de-a XX-a aniversări a filmului, Visuali Italiane repropune Consecințele iubirii, un film cult de Paolo Sorrentino. O mie și una de viziuni desăvârșite.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame