fbpx

Visuali Italiane 2024 – Iași

Cea de-a treia ediție a festivalului dedicat celor mai recente producții cinematografice italiene, Visuali Italiane, ajunge anul acesta și la Iași, la Cinema Ateneu, în zilele de 23 și 24 martie.

După etapele de la București (4 – 10 martie, Cinema Muzeul Țăranului), Cluj-Napoca (14 – 17 martie, Cinema Victoria) și Iași (23 – 24 martie), festivalul va ajunge în alte două orașe: la Timișoara (28 – 31 martie, Cinema Victoria) și Sibiu (30 mai – 1 iunie, în cadrul Este Film Festival).

Filmele care vor fi proiectate la Iași:

COMANDANTUL – 23 martie, ora 18.00, Edoardo De Angelis, Italia /Pierfrancesco Favino, Massimiliano Rossi, Johan Heldenbergh

Reclame

1940, al Doilea Război Mondial este în plină dezlănțuire. O navă belgiană atacă submarinul italian condus de comandantul Salvatore Todaro, care răspunde ofensivei scufundându-l pe inamic. Dar, pentru Todaro, legea mării contează mai mult decât legea războiului și e dispus să-și riște siguranța pentru a-i salva pe naufragiați de o moarte sigură. Încercări pentru un blockbuster: Edoardo De Angelis orchestrează un portret maiestuos al unui erou, amestecând spiritul de aventură, pasiunea pentru expresivitate și o implicare emoțională autentică. Inegalabilul Pierfrancesco Favino este, prin excelență, întruchiparea cinematografiei italiene  de top de astăzi.

EU CĂPITAN – 23 martie, ora 20.30, Matteo Garrone, Italia-Belgia / Seydou Sarr, Moustapha Fall

Seydou și Moussa pleacă din Dakar pentru a ajunge în Europa, unde intenționează să-și împlinească visurile. Însă pericolele din deșert și cruzimea umană, centrele de detenție din Libia și pericolele de pe mare transformă voiajul într-o odisee contemporană. Candidat la Oscar și câștigător al Leului de Argint la Festivalul de la Veneția, Eu Căpitan conturează o epopee de o extraordinară umanitate, exploatând mijloacele expresive ale basmului și ale mitului pentru a relata una dintre tragediile vremurilor noastre, fără a uita, însă, de speranță. Tânărul Seydou Sarr, premiat la Veneția pentru interpretarea sa, imprimă filmului o încărcătură emoțională copleșitoare.

Reclame

HIMERA – 24 martie, ora 18.00, Alice Rohrwacher, Italia-Franța-Elveția/ Josh O’Connor, Isabella Rossellini, Alba Rohrwacher

Într-un sat imaginar uitat de lume din zona rurală a Italiei Centrale, un grup de profanatori de morminte antice trăiește din furtul de artefacte etrusce prețioase. Printre aceștia îl regăsim pe Arthur, un misterios arheolog englez cu inima frântă și cu un har deosebit. Prezentat în concurs la ultimul Festival de la Cannes, Himera este un film în același timp terestru și transcendental, liber și sfâșietor, o poezie scrisă pe chipul melancolic al unui Josh O’Connor în stare de grație. O anarhie magică, un univers de sugestii vizuale luminoase. Alice Rohrwacher se dovedește din nou una dintre cele mai importante regizoare din Italia.

ȚI-AM ZIS EU! – 24 martie, ora 20.30, Ginevra Elkann, Italia / Valeria Golino, Valeria Bruni Tedeschi, Riccardo Scamarcio

Într-o Romă apocaliptică, lovită de un val de căldură neobișnuit în plină lună ianuarie, femei și bărbați din înalta burghezie a orașului ajung într-o situație fără ieșire, fiind nevoiți să-și înfrunte demonii de o viață: sex, mâncare, droguri, relații distrugătoare. Coordonând într-un mod strălucitor o echipă de actori foarte bine puși în valoare, Ginevra Elkann ne dăruiește o comedie acidă și grotescă, personală și extrem de curajoasă, în căutarea unei incitări critice care să rămână totuși profund umană. O explorare neașteptat de sarcastică a fricilor noastre și a sentimentelor de vinovăție neîmpărtășite.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame