fbpx

„Vrăjitorie, magie, divinație și secolul 21” – lansarea volumului 28 al revistei MARTOR

Joi, 8 februarie 2024, de la ora 17:00, suntem invitați la lansarea și dezbaterea pe marginea volumului 28/2023 al revistei MARTOR, Anuarul de antropologie al Muzeului Țăranului Român, cu tema: „Vrăjitorie, magie, divinație și secolul 21”.

Evenimentul, care se va desfășura în limba engleză, va avea loc în cadrul întâlnirilor Grupului pentru cercetare și dezbateri de antropologie (GARD), găzduit de New Europe College, la sediul New Europe College, strada Plantelor nr. 21. Intrarea liberă.

Participanți:

Coordonatorii evenimentului:

Reclame
  • Dr. Cătălina Tesăr (Muzeul Național al Țăranului Român și Universitatea din București)
  • Dr. Giuseppe Tateo (Universitatea din București).
  • La dezbatere vor lua parte coordonatorii volumului: 
  • Dr. Tünde Komáromi, profesor asociat la Institutul de Studii sociale și comunicare (Universitatea Károli Gáspár, Budapesta)
  • Dr. Ileana Benga, cercetător principal (Institutul de folclor al Academiei Române, Cluj-Napoca)
  • Dr. Bogdan Neagota, lector la Departamentul de Limbi și literaturi clasice (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca) 
  • Dr. Anamaria Iuga și Dr. Corina Iosif, editori ai revistei MARTOR (Muzeul Național al Țăranului Român)

Precum și autori ai articolelor cuprinse în paginile revistei.

Seara se va încheia cu proiecția inedită a filmului „Desfăcutul”, regie Radu Răutu și Vasile Mănăstireanu, 1975 (29,35 min), film din cadrul arhivei Muzeului Maramureșan (Sighetul Marmației).

Numărul curent al revistei MARTOR cuprinde un număr de șaptesprezece articole, studii și recenzii, care abordează tema practicilor și reprezentărilor vrăjitoriei, magiei și divinației, în contextul schimbărilor din lumea contemporană europeană (cu exemple din România, Franța și Rusia), dar și asiatică (un studiu de caz din Nepal). Articolele cuprinse în volum se opresc asupra modului în care se creează, prin intermediul practicilor oculte, o legătură culturală nu doar cu trecutul, ci și cu prezentul. Volumul se înscrie, astfel, în noul curent din antropologie care a mutat, în anii 1980, interesul pentru studiul magiei dinspre Africa spre Franța, și, odată cu aceasta, spre spațiul european. 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame