fbpx

Wonders of Transylvania – o nouă premieră la Cluj

Luna februarie aduce o nouă premieră la teatrul clujean Reactor: spectacolul Wonders of Transylvania, creat în cadrul proiectului „Fágáș. Perspective multiculturale – consolidarea antreprenoriatului cultural din Cluj-Napoca în context interetnic româno-maghiar”.

Spectacolul este o coproducție Reactor- Váróterem Projekt, care pune în discuție conviețuirea celor două comunități într-un context ficțional, dar autoreferențial. 

Subiectul spectacolului Wonders of Transylvania este un fals-documentar interdisciplinar despre o comunitate împovărată de traume și tensiuni intergeneraționale, despre posibilitățile de coexistență și reconciliere și despre narațiuni paralele.

O companie de teatru româno-maghiară pune în scenă un spectacol despre „Minunile Transilvaniei” în cadrul unui proiect european. O regizoare de la Budapesta e invitată să participe în producție, dar ceea ce inițial părea un proces promițător întâlnește pe parcurs o serie de obstacole. Povestea unei istorii și unor valori culturale comune se dovedește mai dificil de spus decât se aștepta echipa, iar politica, bolile și evenimente de forță majoră formează un lung lanț de ghinion la care trebuie să își adapteze atât spectacolul, cât și propriile idei.

Reclame

Spectacolul este creat în sistem devised, de teatru colaborativ, în urma unei perioade lungi de cercetare și laborator. Regia îi aparține lui Martin Boross, dramaturg și regizor de teatru și film din Ungaria. Martin este directorul artistic al colectivului teatral Stereo Akt (producător partener al spectacolului), interesat de un teatru postdramatic, politic și interdisciplinar, care experimentează adesea cu poziționarea și participarea neconvențională a publicului.

Dramaturgia spectactacolului este realizată de Alexa Băcanu și Martin Boross, scenografia de Mihai Păcurar (el semnează și afișul), iar costumele de Zsófi Gábor. Muzica îi aparține lui Márk Bartha (Ungaria). Tot ce ține de partea tehnică este asigurată de Cătălin Filip. Asistente de regie sunt Ágnes Turós și Ștefana Olar. Din distribuție fac parte: Alexandra Caras, Szilárd Gáspár-Barra, Rebeka Kolcza, Oana Mardare, Emőke Pál, Tavi Voina. Participări video: Andrada Balea, Doru Mihai Taloș, Cătălin Filip, Alina Mișoc.

Wonders of Transylvania se joacă în limbile română, maghiară și engleză și va fi supratitrat în engleză, maghiară și română.

Reclame

Spectacolul este o coproducție Reactor-Váróterem Projekt și a fost creat în cadrul proiectului Fágáș. Perspective multiculturale – consolidarea antreprenoriatului cultural din Cluj-Napoca în context interetnic româno-maghiar, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului (sesiunea 3). Proiectul își propune colaborarea dintre cele două teatre și dezvoltarea publicului clujean, prin oferirea unei perspective unitare a scenei independente române și maghiare din oraș. 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame