fbpx

Zilele Culturale Maghiare din Timişoara subliniază diversitatea multiculturală

Cea de-a VIII-a ediţie a Zilelor Maghiare din Timişoara, programată în Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023 în perioada 21-24 septembrie, vine cu un program spectaculos care se va desfăşura în Piaţa Victoriei/Operei şi în Piaţa Libertăţii.

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara vor oferi, în acest an, un program mai variat ca niciodată! De data aceasta, organizatorii, Asociația Bastion, le-au extins durata la cinci zile. 

Șirul de manifestări are două obiective principale, pe de o parte, dorește să prezinte valorile comunității maghiare din oraș prin zeci de evenimente în diferite locații, pe de altă parte, să creeze o oportunitate pentru formațiile, cântăreții, artiștii, interpreții și expozanții maghiari din afara tării noastre de a anima viața artistică și publică deja diversă și bogată a orașului. Sprijinit de programul „Capitala europeană a culturii”, evenimentul va oferi experiențe pentru toate vârstele și pentru o gamă largă de vizitatori.

Sărbătoarea comună a maghiarilor din Timișoara a început acum șapte ani și s-a dezvoltat, a crescut și și-a creat propriile tradiții de la an la an. De exemplu, gala de deschidere de la Operă, atmosfera marilor concerte din Piața Operei, Târgul din Piața Libertății sau seria spectaculoasă de evenimente de recreere istorică din parcul Castelului Huniade. Toate acestea vor avea loc și în acest an. 

Reclame

Din program nu vor lipsi concerte pop-rock cu trupe din Ungaria şi Ardeal, muzică şi dansuri populare ungureşti, gastronomie maghiară, un atractiv târg meşteşugăresc, ateliere pentru copii, dezbateri, lansări de carte, filme, spectacole de reenactment istoric cu trupe din Ungaria şi Timişoara.

Pe scena principală vor urca cei mai buni din genul lor, printre care Deák Bill Gyula, regele bluesului, Republic, una dintre trupele vedetă ale anilor ’90, Vincze Lilla, multiplă câștigătoare EMeRTon, Vintage Dolls, Mariann Falusi și trio-ul Sárik Péter, precum și ansamblul de renume mondial Budapest Gipsy Orchestra.

Din nou, îl vom putea asculta pe Cári Tibor, iar pe scenă vor evolua și tinerii talentați muzicieni timișoreni Sleeping Insomnia și 8 Lights Minutes. Concertele vor fi însoțite de jonglerii cu foc, dansatori baroci și o gală spectaculoasă de dansuri populare în centrul orașului, dar vor exista și programe pentru grupuri mai restrânse, cum ar fi lansări de carte, discuții pe teme publice, degustări de vin și proiecții de film, toate sincronizate pentru a coincide cu weekendul prelungit.

Reclame

În anul Capitalei Culturale Europene TM2023 ne vom folosi mai mult de Teatrul Maghiar pe care îl avem în oraş şi care va ţine spectacolul de gală cu muzică şi recitaluri. În Piaţa Libertăţii vor fi foarte multe programe, cercul literar, iar Asociaţia Losonczy Istvan va susţine unul dintre cele mai frumoase momente, cu un spectacol medieval în care îi va învinge pe turci şi pe austrieci, ca întotdeauna. Aşteptăm public. Vom avea patru concerte mari cu jazz, rock, va fi şi literatură, sport, pentru copii foarte multe programe. Vom amenaja şi zona gastronomică în parcarea Modex din Piaţa Operei, care vine cu surprize: pizza secuiască este marea atracţie, bere şi palincă artizanale, mâncare la ceaun. Peste 70 de meşteşugari vor sta la dispoziţia publicului cu produse artizanale şi cu ateliere pentru cei mici, iar două caleşti trase de ponei îi vor plimba pe copii prin Piaţa Libertăţii„, a detaliat Tamas Peter, consulul onorific al Ungariei la Timişoara, care este şi preşedintele Asociaţiei Bastion – Varbastya din Timişoara, organizatoarea evenimentului.

Programul complet al manifestarii Zilelor Maghiare din Timișoara poate fi găsit pe temesvaros.ro, unde puteți afla o mulțime de informații interesante despre evenimente.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame