Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează în perioada 21-25 noiembrie „Zilele culturii cubaneze la București”.
Evenimentul de deschidere va avea loc luni, 21 noiembrie, de la ora 18.30: vernisajul expoziției „Daca viața îți oferă… șase pictori cubanezi contemporani”, inaugurare care va avea loc în prezența artiștilor Yasbel Pérez-Domínguez și Eduardo Abela Torras. Proiectul reunește lucrări de Eduardo Abela Torras, Juan Leo Brower, Yari Delgado, Sándor González Vilar, Oscar Javier Jacas și Yasbel Pérez-Domínguez. Manifestarea este găzduită în Sala de Expoziții a Institutului nostru din Bulevardul Regina Elisabeta 38. Accesul este liber, dar este necesară anunțarea prezenței printr-un mesaj trimis către cultbuc@cervantes.es.
Tot în cadrul manifestării vor fi prezentate și trei lungmetraje.
- Marți, 22 noiembrie, la ora 18.30, va avea loc proiecția filmului „Nu mai e ca înainte” / „Ya no es antes” (regia Lester Hamlet, Cuba, 2016, dramă, versiunea originală în limba spaniolă, subtitrare în limba engleză). Pelicula spune povestea unui cuplu matur despărțit încă din adolescență. După ce unul dintre ei a emigrat, se regăsesc în Cuba, după patruzeci de ani: o ocazie de a vedea cât de mult s-au schimbat și dacă promisiunile de dragoste făcute cu zeci de ani în urmă au putut fi respectate.
- Joi, 24 noiembrie, de la ora 18.30, va avea loc proiecția filmului „Casa veche” / „Casa vieja” (regia Lester Hamlet, Cuba, 2010, dramă, versiunea originală în limba spaniolă, subtitrare în limba engleză). Bazat pe piesa clasică cubaneză „Casa veche” a scriitorului Abelardo Estorino, filmul spune povestea lui Esteban, care se întoarce acasă după o absență de 14 ani, când află de moartea iminentă a tatălui său. Locuind în afara Cubei natale, el se confruntă cu un trecut aproape intact. Secretele, vechile resentimente, neînțelegerile și intoleranța îl împing să rămână într-o casă în care timpul pare să se fi oprit.
- Vineri, 25 noiembrie, la ora 18.30, va avea loc proiecția filmului „Decameroane havaneze” / „Boccaccerías habaneras” (regia Arturo Sotto, Cuba, 2013, comedie-dramă, versiunea originală în limba spaniolă, subtitrare în engleză). Trei povești independente legate de camera unui scriitor în criză de imaginație, unde oamenii se duc să își spună poveștile în speranța de a deveni într-o zi personaje de roman: Verii /Los primos, N-o să crezi / No te lo vas a creer și Istoria tutunului / La historia del tabaco. O versiune a scrierii lui Boccaccio într-un decor citadin, un Decameron din Havana, un film plin de senzualitate, de dezinvoltură, de ireverență și de pasiuni ascunse