Zilele Culturii Sefarde 2025 – o nouă ediție dedicată tradițiilor, istoriei și gastronomiei evreilor sefarzi

Trei seri de film, dialoguri și gastronomie autentică aduc la București farmecul tradițiilor sefarade – Zilele Culturii Sefarde 2025 invită publicul la o călătorie prin istoria, limbajul și aromele evreilor sefarzi.

Când?  10–12 noiembrie 2025
Unde?  Centrul Comunitar Evreiesc al FCER–CM, Str. Popa Soare 18, București

Între 10 și 12 noiembrie, Bucureștiul găzduiește cea de-a X-a ediție a Zilelor Culturii Sefarde, un eveniment dedicat istoriei, tradițiilor și moștenirii culturale a evreilor sefarzi. Timp de trei seri, vizitatorii sunt invitați la mese rotunde, proiecții de film, demonstrații culinare și degustări, descoperind lumea vibrantă a culturii ladino și a comunităților sefarade care au modelat civilizația evreiască mediteraneană.

Ediția din acest an se deschide luni, 10 noiembrie, la ora 18:00, în prezența E.S. Lior Ben Dor, Ambasadorul Israelului la București. Deschiderea oficială este urmată, de la ora 18:20, de proiecția comediei israeliene „Jaffa Stories” (regia Matti Harari și Arik Lubetzki, 2025), un film savuros despre onoare, dragoste, rivalitate și răzbunare, în stilul clasic al cinematografiei israeliene contemporane (v.o. ebraică, subtitrare în română).

Marți, 11 noiembrie, publicul este invitat la masa rotundă „Ascensiunea și declinul culturii Ladino – ce a mai rămas”, care va analiza evoluția și moștenirea limbii și culturii ladino, un simbol al identității sefarade. Vor participa Felicia Waldman, conferențiar la Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren” și președinta Forumului B’nai B’rith România, și Anca Tudorancea, lector la același centru și secretar științific al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România.

Miercuri, 12 noiembrie, programul se încheie cu o demonstrație culinară susținută de Chef Ivet Acu Guney (Turcia/Suedia), cercetătoare a tradițiilor gastronomice evreiești și fondatoare a „Las Manos Cooking Class”. Într-un adevărat spectacol culinar, Chef Ivet va pregăti rețete specifice bucătăriei sefarde, explicând istoria și semnificația lor, precum și influențele reciproce cu gastronomiile balcanică și mediteraneană. Momentul va include și o degustare.

Evenimentul este organizat de B’nai B’rith „Dr. Moses Rosen”, Asociația „Jean Waldman” și Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren” al Universității din București, în colaborare cu Ambasada Statului Israel și Federația Comunităților Evreiești din România.

Accesul este liber, pe bază de înscriere prealabilă, aici.
Program complet și detalii: www.jcc.ro/zilele-culturii-sefarde-2025.

Informații preluate de pe pagina de Facebook a Centrului Comunitar Evreiesc (JCC) București.

Descoperiți și alte evenimente culturale recomandate în secțiunea Evenimente.

Articole similare